Država u državi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ljeto mojih snova i dalje se nastavlja. S obzirom da sam odlučila uzeti sve što mi život pruža, protekli vikend dijelila sam nezaboravne dane s prijateljicom, a gdje drugo, nego u Dubrovniku. Taj prekrasan grad obožavam od malena. Moji prvi koraci ovjekovječeni su na slikama upravo ispred sv. Vlaha. Nekada su svi putovi vodili u Dubrovnik, a sada uspijem jednom godišnje navratiti. Vjerojatno se i to smatra luksuzom u Hrvata. Doduše, Dubrovnik je zbilja preskup grad, za naše pojmove. Kada stignete u Dubrovnik zaboravite prijevoz vlastitim autom! Postoje dva razloga zašto. Parking je nemoguće pronaći, ako ipak želite glumiti pijanog milijardera, možete, ali to će vas koštati četrdeset kuna po satu. Zato ga volim, jer se sve može, a ništa ne mora! Kad god dođem u Dubrovnik odsjednem u istom hotelu, volim provjerene stvari kojima sam lojalna.

ODLIJEPIO SE

Hrvatski jezik čuje se samo od osoblja hotela, što mi izuzetno odgovara, a ujedno dokazuje ‘stanje na terenu’. Usudila bih se napisati da se Dubrovnik ‘odlijepio’ od ostatka lijepe naše. Po svemu! Hoteli, usluga te ponuda ne može se uspoređivati s niti jednim gradom na obali. Razvikana Istra nedavno je imala status mondene destinacije, ali na ljestvici od jedan do tri, Istranima bih dodijelila, tricu! Hvar je, normalno, na drugom mjestu! Noćni život u Dubrovniku također me oduševio. Tvrđava Revelin koja se nalazi u samom centru preuređena je u noćni klub. Kako sam se imala sreće družiti s ‘ljudima iz grada’, saznajem da se u vrijeme gradonačelnice Dubravke Šuice tvrđava nije smjela prenamijeniti u današnji prostor te zadobiti spektakularno izdanje. Zbilja izgleda transcedentalno! Današnji gradonačelnik grada Dubrovnika, prepoznao je ideju oko Revelina, pa zbog toga stranci, unazad četiri godine uživaju blagodati koje nam je ‘povijest’ ostavila, a pametni ljudi iskoristili. Zidine su i dalje ‘prave i cijele’, rekli bi Dubrovčani, a prostor maksimalno iskorišten. Kako se u hotelu ne može čuti hrvatski jezik, tako se niti na dubrovačkim ulicama hrvatski jezik ne može  često susresti. Već nekoliko godina Dubrovnik posjećuju gosti bolje platežne moći, za razliku od gostiju koji posjećuju ostatak Hrvatske. Takvi dolaze iz Velike Britanije, Nizozemske, skandinavskih zemalja, a u najvećem broju ipak su gosti iz Australije. Njima su cijene dubrovačkih ugostiteljskih objekata smiješne. Kada vidite da netko urinira Stradunom, povraća, urla, razbija, skida se gol, ‘skače’ sa stijena, potvrdi se da je to uvijek gost iz Australije. Jedino tko je problematičniji od njih su žene s istog kontinenta. Nisam baš sigurna da isti uriniraju po centru Sydneya! Zašto misle da se mogu tako ponašati, te nas istodobno ponižavati. Zato što smo im jeftina destinacija, ili se toliko ‘oduzmu’, jer im je alkohol bagatela, pa ne znaju što čine?! Možda, prije ovo drugo! Samo da se vratim na poveznicu Revelina i Australaca. Na šanku između konobara, polugolih plesačica i ostalih čuda, u ponudi kluba su votke od 5 litara. Cijena cca. tisuću eura! Tih pet litarskih votki ubrzo je bilo na sve strane, dok su se Moet Chandonom ‘polijevali’ , a vatromet prštio na sve strane. Tako se zabavljaju gosti u Dubrovniku.

GOSTI IZ SNOVA

Dubrovnik je prepun uređenih plaža, ali ovaj put htjela sam vratiti sjećanja s Elafita. Koločep je prvi elafitski otok, gledajući iz Dubrovnika. Restoran Vila Ruža bio je povod zašto ga posjetiti. I što se mene tiče, bio je to potpuni pogodak. Nenaseljena strana Lopuda ima divnu pješčanu uvalu koja poziva na popodnevna druženja na pijesku, a Šipan smo ostavili za kraj kako bi opet ocjenili gastronomsku ponudu i trećeg elafitskog otoka. Ne bi ih uspoređivala s Kornatima i njihovom ponudom, jer je to neusporedivo, ali rekla bih da su na dobrom putu. Međutim, postoji jedna nepoštena činjenica prema gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima, a i svima nama koji volimo ovaj grad. Dubrovnik je dao puno za Hrvatsku to ćete se svi složiti, a što je dala Hrvatska njemu i njegovim stanovnicima? Nisu ih još niti povezali  autoputom, a kad malo bure zapuše, ne mogu niti avioni poletjeti. Uz sve prepreke, udaljenost, cestovnu nepovezanost, loš zračni promet, Dubrovnik još uvijek radi brojke i dovodi goste kakve mi možemo samo sanjati!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.