Grčki put ka Syrizi

Iako nam na prvu može izgledati da nemamo posebnog razloga razmišljati o izborima u Grčkoj ipak mislim da nije tako. Syriza je politička opcija krajnje ljevice. Njihov vođa, odnosno novi grčki premijer Tsipras je krajnje neformalan, mlad i obrazovan, te dugogodišnji predvodnik raznih prosvjeda. Bivši aktivist komunističke partije deklarirani ateist je mišljena da neće promijeniti samo Grčku, već da će cijelu Europu probuditi.

GRČKI PRIMJER

Čini mi se da će put Grčke osvijetliti ili ugasiti lijeva svjetla mnogih drugih Europskih zemalja. Naime, Syriza je radikalna ljevica kojoj je glavni cilj skidanje omče Europske unije s vrata.
Grčka je od 2010. godine pod patrolom Europe i svaki potrošeni novčić kontrolira upravo EU.
Ovim izborima Grci su jasno poručili da su umorni od štednje, kao i od patrole EU.
Kad kažem da će Grčka mnogim zemljama osvijetliti put, mislim ponajviše iz razloga jer jedna je stvar biti u oporbi, a sasvim drugačija biti na vlasti. U primjeru Grčke ćemo vidjeti koliko je i da li je moguće izvući se iz gospodarske krize bez štednje i s povećanjem potrošnje.
I to posebice javnog sektora, u vidu povećanja plaća, vračanja 13. plaće i sličnih beneficija.

LAKO JE IZ OPORBE…

Dok pišem ovu kolumnu, vidim da je Živi zid sebe nazvao Hrvatskom Syrizom. Te da isti također smatraju da je jedini put ka oporavku ukidanje svih mjera štednje. Živi zid se ograđuje da sebe naziva ljevicom već je mišljenja da financijska kriza ne poznaje ni lijeve ni desne. Neupitno je da se Europa okreće radikalnoj ljevici ali po meni isključivo iz razloga jer su građani umorni od štednje, stezanja remena i sličnih svakodnevnih poziva vladajućih elita.
I upravo iz svih ovih razloga Grčka će pokazati da li je moguće prebroditi recesiju ukidanjem mjera štednje. Osobno mi se čini da je ovakve i slične parole moguće izjavljivati samo iz oporbe, te da je i Grčku i Hrvatsku budućnost nemoguće graditi na idejama Syrize i Živog zida…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.