Hvala

Iako je ovo riječ koju smo naučili još u vrtiću, ponekad mi se čini da je još nismo dobro  svladali. Većina nas poneke ljude, stvari, događaje uzima pod normalno i ne bavimo se njima, već svi radimo suprotno i bavimo se onim što ne funkcionira, onim čime nismo zadovoljni. Da bi svatko od nas naučio lekciju zahvalnosti prema drugima, moramo prvo naučiti biti zahvalni sebi i onom što imamo u sebi i oko sebe. Naime, koliko se dana probudimo ujutro, mrzovoljni jer je već zvonio sat, jer vani pada kiša, a onda izađemo i baš ovaj ispred nas ne zna vozit auto i bjesno stajemo na trubu, i već ujutro prije osam stvaramo nervozu i sebi i tom drugom… Koliko svatko od nas u danu grinta, kuka…  Ne valja, jer vani je peti mjesec, a kiša ne prestaje… A uskoro će biti 30 u hladu i svi ćemo nastaviti u istom tonu, grintanja, jer vani ‘nije za preživit, a kamoli za radit’.

PROMIJENITI STAV

Počnemo li dan ovako, teško ga možemo preokrenuti u pozitivu. Probajte jedno jutro započeti razmišljanjem da je super što sat zvoni, jer još dan smo ovdje na planeti zemlji, i zahvalimo Bogu, energiji, čemu god i u što god vjerujete ili ne vjerujete na novom danu. Pokušajmo gledati vesele stvari u toj kiši – možda nam je to idealno vrijeme da presložimo stare knjige ili staru robu i damo ih nekom kome su potrebni. Većina nas život, zdravlje, obitelj, prijatelje, kuću i ine stvari uzima zdravo za gotovo. Vjerujte, ništa od tog nije nepromjenjivo. Sjetimo se samo Slavonije, Bosne ili Srbije. Vjerojatno su još u petak bili mrzovoljni zbog istih stvari kao i mi, a već danas su zahvalni što nemaju ništa osim života sebe i svojih obitelji. U jednom trenu možemo ostati bez svega toga… Naučimo biti zahvalni prvenstveno sebi. Zahvalni sami sebi na svemu onom što činimo za sebe i sve oko sebe. Pa čak i kad vam ti ljudi ne pokazuju zahvalnost, budite vi zahvalni sami sebi što ste nekom učinili dan, mjesec ljepšim.

MALA – VELIKA RIJEČ

Jer ako smo zahvalni sami sebi i onom što imamo oko sebe, možemo početi stvarati u sebi druge vrijednosti i tek potom postati zahvalni drugima. Koliko nas je zaboravilo nekom zahvaliti za neku, danas možda sitnicu, a tada bitnu životnu stvar. Vjerujte, za hvala nikad nije kasno. I za tu malu riječ koja će nekom sigurno uljepšati dan ili tjedan ne smetaju vam ni loš dan, ni muž/žena koja vas je netom iživcirala, ni djeca, ni kolege na poslu, ni rata u švicarcima… Nekome reći hvala ne košta ništa, a vjerujem da će i vama i tom drugom otvoriti vrata sreće.

                                                                                                                                               

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.