Kad ‘starci’ prolupaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svakodnevna tema koja se krije pod prepoznatljivim naslovom, mogla bi zainteresirati divniji spol. Najsigurnije je bilo ‘naoružati’ se znanstvenim podacima. Kriza srednjih godina može prouzročiti probleme, kako kod muškaraca tako i kod žena. Objašnjenje ‘krize srednjih godina’, koje je kao takvo prihvaćeno u svijetu od 1965. godine, opisuje razdoblje kada odrasle osobe shvaćaju vlastitu smrtnost te se suočavaju sa strahom da im je preostalo još  malo vremena u životu. Međutim, zašto sam se ovaj put odlučila baviti problemom muškaraca? Zato jer muškarci imaju kompleksniji problem kad upadnu u krizu. Pa tako saznajem, kriza srednjovječnosti kod muškarca traje gotovo dvostruko duže nego kod žena, a javlja se u četrdeset i trećoj godini života i  uglavnom traje od tri do deset godina (ponekad i doživotno), dok je ženama maksimalno dozvoljeno vrijeme ‘ludila’ pet godina. I tu nas je priroda zakinula, mislim na nas žene!

PROLAZNOST ŽIVOTA

Pitanja o prolaznosti života, te smislu i vlastitim postignućima određuje intenzitet krize, odnosno općenitog djelovanja. Postoji čak četrdeset znakova kako se možete testirati ili nekoga testirati, mada obično ti koji su u ‘špici’ krize nemaju potrebe za testiranjem, jer njihovi potezi dovoljan su pokazatelj stapanja s njom. Životinjski istinski nagon koji se budi u tim spomenutim godinama, preuzima primat nad njima na način da gube dosljednost, dostojanstvo i prave životne vrijednosti te se pretvaraju u ‘nešto’ čemu su se i sami prethodno dobrano izrugivali. Nažalost, takvi muškarci tad ne biraju, posežu za metodama gubitnika, pa postaju smješni. Međutim, oni su tada sa sobom prezadovoljni te preponosni na novi ‘orden na reveru’. Zašto dolazi do krize? Postoje razni razlozi, jer svaka životna okolina razlikuje krizu kod pojedinca, tako kažu stručnjaci. Kod žena kriza najčešće nastupa zbog svjesnosti gubljenja mladolikog izgleda, te mladosti, općenito. Kod žena spomenuti problem jest uglavnom, ‘vizualnog’ karaktera. Stoga je puno lakše. Dok muškarci imaju još jednu boljku za vrijeme krize, a povezana je sa seksualnošću. Zapravo, strah od nemoći! Tu smo bolje prošle! Kad malo bolje razmislim, to i jest problem! Osobu koju zahvati kriza vrlo lako možete prepoznati. Odnosno, ponašanje ‘oboljelog’ dolazi do izražaja. Možete primjetiti promjene u ponašanju, uglavnom, mogu se uočiti iz aviona! Kriza srednjih godina, kao i blaži oblici tranzicije iz adolescencije u starost, može nastupiti poput naglog neočekivanog probrata ili totalno suprotno, malo-pomalo. Nema pravila. Dolazimo do pitanja o rješenju problema. Gdje god sam potražila objašnjenje, odnosno kako do rješenja problema, samo pronalazim da je potrebno puno razumijevanja za zapalog u krizu. To je teorija na mjestu, kad bi partneri bili velike razlike u godinama, ali što ako su partneri približno istih godina, pa oboje izgube kontrolu? Što ako im kriza nastupi u isto vrijeme, tko odgovara za djecu, ako je imaju? Oboje ne mogu nikako, jer očito oboje traže pažnju i razumijevanje u isto vrijeme. Ili se ipak netko uvijek mora kontrolirati?

ZATRPANE OBVEZAMA

Uglavnom su žene te koje su ‘zatrpane’ raznim obvezama, od kuće do djece, pa krizu uglavnom ‘prohodaju’ kao upalu pluća. Znači da se ‘bolest’ ipak može držati pod kontrolom, kad se hoće. Ipak, najvažnije slijedi. Kriza sve pogodi, međutim vrijeme dok traje i ono nakon nje, ovisi o stabilnosti i zadovoljstvu samim sobom svakog pojedinca. Kriza srednjovječnosti kod nestabilnih ljudi uzima maha. Svo nezadovoljstvo akumuliranog života zbog svakom samo njemu poznatog razloga, eskalira upravo u tim godina. Što napraviti da upravo svi mi ne bi bili neki koji izgube ‘busolu’ kad im na vrata ‘zakuca’ kriza? Vidimo primjere oko sebe kako to ne bi trebalo izgledati, vidimo i sretne ljude koji primjereno svojoj dobi uživaju u životu. Stoga, na nama je… Život je lijep, ne zaboravite!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.