Lov na lice (3)

ribar

Upredenice koje preporučujem su od tvrtke Sunline i to modeli PE EGI-MS, debljine 1“ ili Sunline Super  PE, izuzetno kvalitetne upredenice namijenjene morskom ribolovu, nevjerojatne snage i mekoće i s jednom jako bitnom karakteristikom zadržavanja svojih prvobitnih svojstava i nakon dugotrajnog korištenja. Ne preporučujem korištenje upredenice deblje od 0.16 mm iz razloga što s debljom upredenicom skraćujemo daljinu izbačaja, što je ponekad presudno za uspješan ulov. Naime, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji  da lica više ne radi u pojasu od 20-30 m od obale, bilo zbog straha (za što i  mi snosimo dio krivice), ili zato što su se jata sitne ribe udaljila od obale.

KVALITETNA ROLA

Događalo mi se da prvih pet do šest dana lovim lice na 15-20 m od obale, a nakon toga, da bih ostvario ulov, moram postizati daljinu izbačaja od čak 50-70 m. To sa špagom debljine 0.20 mm nećete moći postići. Rola koju koristite mora biti kvalitetna, jaka, lagana i sa preciznom i pouzdanom kočnicom te sa jednom bitnom karakteristikom, a to je da je dovoljno kvalitetna za korištenje na moru, odnosno, otporna na utjecaj soli. Varalice koje koristim za lov lice su prvenstveno poperi dužine 8-10 cm te walkeri istih dužina i težine između 12 i 20 grama. Težina mora biti dovoljna da bi se mogli daleko bacati i pri vjetrovitom vremenu.

KAKO VODITI VARALICU

Način lova je jednostavan, poper zabacim tako da nastojim s njim prebaciti područje aktivnosti lica i zatim ga neprekidnim cimanjem štapa ubrzano vučem.

Kad primijetim da se oko popera uskomešalo more i da se stvara vrtlog, usporim s radom popera kako bih lici dao dovoljno vremena da primijeti i zagrize našeg popera. U počecima svog lova lice radio sam sasvim suprotnu stvar: ubrzao sam s radom varalice u trenutku kad bih primijetio prisustvo grabežljivca, ovo pali za brancina, ali je kod lice totalna pogreška, koja za rezultat ima velik broj promašenih grizeva lice na popera te njezina česta otkvačivanja. Poper možete voditi i na način kako vodite walkera, odnosno, „walkthedog “ tehnikom. Bit svega je da ostvarite dovoljnu uočljivost varalice te potrebnu brzinu kretanja iste. Upredenicu nikad ne treba vezati direktno na kopču već zadnji metar koristite fluorocarbon za predvez. Meni se pokazao izuzetno dobrim Sunline FC –E PocketSchockLeader nosivosti 12 lb, ali može poslužiti i bilo koji FC, dovoljno da je otporan na habanje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.