‘Srpski film’ Srđana Spasojevića proglašen najmorbidnijim svih vremena

Kontroverzni ‘Srpski film’ redatelja Srđana Spasojevića uzdrmao je filmske duhove prije pet godina kad je pušten u svjetsku distribuciju, i to najprije na manje, za horor filmove specijalizirane festivale.
Zahvaljujući odlično urađenom marketingu, ali i provokativno odabranom imenu filma, te nekoliko zbilja šoknatnih scena, Srpski film je od prvog prikazivanja pratila fama jednog od najmorbidnijih filmova ikad snimljenih.

Ne bi se s time baš složio, ali eto, ne mogu ni reći da je ta ocijena i daleko od istine. I to ne samo zbog tih pretjeranih scena nasilja, silovanja, maštovitih načina ubijajnja, najmorbidnije u filmu svakako je atmosfera, izvrsna kamera i još bolja glazba Sky Wikluha, inače repera iz kultnog beogradskog benda Bad Copy, zbilja je njegov soundtrak na momente film dovodio do samog ruba.
Eto, pet godina kasnije, sve su to skupa prepoznali i čitatelji i ‘folloveri’ najpoznatije filmske internet stranice, IMDB-a, ‘Srpski film’ je prije par dana proglašen najmorbidnijim filmom ikad snimljenim.
Ok, svaka reklama je dobrodošla, pogotov ovako bombastična, ali će u drugi plan pasti one prave kvalitete filma, izvanredan scenarij, analiza društva, beznađa, korumpiranosti, općenito poremećenih društveni vrijednosti u Srbiji početkom 21. stoljeća. Zapravo, kad se malo bolje pogleda, film, da se radnja odvija u Zagrebu, slobodno bi se mogao nazvati i ‘Hrvatski filmom’, nema tu nekih prevelikih razlika između Srbije i Hrvatske, pa ma koliko si mi tako sami sebi voljeli tako tepati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.