Novi šok sa ‘švicarcima’

Nova godina donijela nam je novu predsjednicu Republike Hrvatske, no njezin izbor za par dana je pao u drugi plan. Možda ne svima, ali korisnicima kredita u švicarskim francima zasigurno jest. Polako, ali sigurno hrvatskim dužnicima u švicarcu steže se dužnička omča. Priču o kreditima u švicarskim francima znaju svi. Svima je poznato da su ljubazni i educirani osobni bankari uvjeravali obične građane u sigurnost predmetnih kredita. Najmanja kamata, sigurna Švicarska, ljubazni i educirani osobni bankari – sve je to bio razlog da su mnogi građani odlučili dignuti kredit u švicarcima.

RAST RATA
I nakon par godina šok. Rate kredita su rasle iz dana u dan. Većini su se rate uduplale. I iz tog očaja i frustracije građani su se udružili i stvorili respektabilnu udrugu Franak koja je pokušala djelovanjem na pravni sustav riješiti dužničku krizu. Konkretno rješenje još uvijek nije doneseno. 60 tisuća korisnika kredita i njihovih obitelji svaki dan proživljava agoniju. Među korisnicima kredita u francima provedena su istraživanja o utjecaju na njihovo zdravlje. Podaci su poražavajući. Svaki 40. korisnik je obolio od maligne bolesti, dio korisnika nema ni za grijanje. Ali sve to nije bilo dovoljno da mjerodavni donesu konkretna rješenja. I onda, prije par dana opet šok. Franak je u jednom danu skočio 15 posto.
Do poremećaja je došlo jer je Švicarska narodna banka odlučila prestati braniti tečaj… Udruga Franak traži kratkotrajnu mjeru da se franak fiksira na 6.39 kuna, kao što je napravila Mađarska. Najsigurnija mjera bila bi promjena kredita u kune, jer sve drugo su kratkoročna rješenja i gašenje požara.

VRIJEME ZA POTEZ VLADE
U ovom trenutku nitko od ekonomskih stručnjaka ne može predvidjeti što će se dogoditi s frankom.
Svi su sigurni samo u jedno – da se financijsko tržište otelo kontroli. Mislim da je ovo test i vladi koja do danas nije ništa poduzela za rješenje problema. Možda će ovo biti i test novoj predsjednici da zajedno s Vladom nađe rješenje problema za dužnike u švicarskim francima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.