Održivo putovanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

m-klaric-kolumna

Početkom siječnja prošle godine otputovala sam u Maroko, zanimljivu kraljevinu na sjevernom rubu Afrike. Otkako postoje cijenom prihvatljivi letovi iz Italije za Marrakesh, Fez, Agadir i još pokoji veći grad, Maroko je postao itekako dostupan putnicima i turistički sve razvijeniji. Tjednima prije polaska razmišljala sam o tome kako najbolje iskoristiti mjesec i pol dana koje sam tamo namjeravala provesti i istražiti što više uz skroman budžet kojim sam raspolagala. A onda sam se dosjetila WWOOF-a.

Word Wide Opportunities on Organic Farms ili, skraćeno, WWOOF jest svjetska mreža organskih farmi koju je 1971. godine pokrenula Engleskinja Sue Coppard, velika ljubiteljica organskog uzgoja. Budući da nije imala priliku da se sama njime bavi, za nekolicinu entuzijasta organizirala je dvodnevni izlet na farmu blizu Sussexa. Taj se vikend test, dakako, pokazao uspješnim pa su nedugo zatim i drugi farmeri poželjeli primati volontere. Na taj se način WWOOF razvijao i širio preko granica Ujedinjenog Kraljevstva te danas okuplja mnoge farme diljem svijeta. Putem službene internet stranice moguće je pronaći dugačak popis država na gotovo svim kontinentima. Pregledavanjem stranice volonterima se pruža mogućnost da odaberu kutak svijeta koji ih najviše zanima, a potom i vrstu farme odnosno posla kojim bi se htjeli baviti. Za rad na imanju od nekoliko sati, najčešće pet do šest dnevno, volonterima je omogućen besplatan smještaj, hrana i korisno iskustvo u organskoj agrikulturi.

CILJEVI WWOOF-a

Neki od ciljeva WWOOF-a su poticanje organskog uzgoja i širenje znanja o njegovim tehnikama, poticanje života i rada u prirodi, razmjena iskustava između volontera i domaćina, upoznavanje novih kultura te ponovno ostvarivanje ili jačanje čovjekovog odnosa s prirodom. Zadaće WWOOF-era najčešće su sadnja, rezanje, plijevenje, izgradnja ograde, briga za domaće životinje i sl. ovisno o farmi i dijelu godine. No, WWOOF ne treba shvatiti kao jeftin odmor s nekim tko će za vas kuhati dok se vi odmarate na suncu. Važno je zapamtiti da je WWOOF prije svega – razmjena – iskustava, pomoći, informacija. Volonteri mogu očekivati da će dobiti topao i čist smještaj, dovoljno hrane, poštovanje od strane domaćina, ali isto tako moraju voljeti život na selu, organski uzgoj i ekološki stil života.

Iste večeri kad sam se odlučila za WWOOF, pronašla sam Ynan Tessaout, maslinik u malom selu 90-ak kilometara sjeveroistočno od Marrakesha. Putem e-maila kontaktirala sam vlasnika, Youssefa, obavijestila ga o datumima kojima sam raspolagala i vremenu kojeg bih provela na njegovoj farmi. Imanje se sastojalo od preko 11 000 stabala maslina posađenih na 100 hektara zemlje. Zahvaljujući državnim poticajima od 80 posto, Youssef je mogao voditi tako velik i zahtjevan posao, ali i pokrenuti sustav navodnjavanja koji napaja cijelo imanje. Youssefov dugoročni cilj jest proizvesti visokokvalitetne proizvode i distribuirati ih po lokalnoj zajednici, a u budućnosti planira posaditi i ljekovito i začinsko bilje. Moj je zadatak bio rezati i oblikovati stare masline koje su bile u poprilično lošem stanju te posaditi nove vrste stabala kako bi se povećala raznolikost i razvio zdravi ekosistem, slijedeći načela permakulture. Prije rada u masliniku, nekoliko sam dana sadila stabla. Youssef je, naime, netom prije mog dolaska kupio 250 sadnica različitih agruma – limuna, naranči, crvenih naranči, mandarina, grejpa… Jedna od najboljih stvari koje omogućuje volontiranje preko WWOOF-a jest mogućnost upoznavanja autentičnog života lokalnog stanovništva, uranjanje u njihove običaje i poprimanje, ili barem, upoznavanje njihovih navika i načina rada.

KORISNO ISKUSTVO

Za postati volonter WWOOF-a nije potrebno čak niti prijeći granice vlastite države. U Hrvatskoj, primjerice, postoji sedam farmi uključenih u program, od kojih se tri nalaze u Istri. Ostali dijelovi Hrvatske u kojima možete volontirati nalaze se u Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Karlovcu te na Velebitu, a pomoć je potrebna u radu s konjima, ljekovitim i začinskim biljem, u masliniku, voćnjaku ili vrtu. U svakom slučaju, bilo da putujete u selo pored vašeg ili u stranu zemlju, iskustvo s WWOOF-om ponukat će vas da oživite vlastiti zeleni kutak za koje su se nekoć možda brinule vaše bake i djedovi, a koje ćete potom s ponosom u naslijeđe ostaviti vlastitoj djeci.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.