Pitanje referenduma

mali-sibenik-u-velikom-svijetu

Svakako najpopularnija tema ovih dana i u našem malom gradu jest ona glede referenduma oko zajednice zvane brak. Odem na kavu, priča se o referendumu, odem u dućan ista priča, prošetam po kalelargi čujem prolaznike raspravljjau o istoj temi. Meni osobno pomalo smiješna situacija da se značenje onoga što se oduvijek podrazumijeva i koristi kao jedinstveni izraz za ‘to i to’ mora dovoditi u pitanje. Svatko ima slobodnu volju odlučiti s kim će se i u što će se upustiti, u brak ili, nažalost, u ‘mrak’. Ne tako davno oni koji bi se razvodili bili su na neki način skandalozni, bili su rijetki i  za njih se točno znalo koji jesu (naravno, u Šibeniku svak’ o svakom sve zna, a da uopće istinu ne zna). Danas su rijetki oni koji žive u braku i koji nisu razvedeni (a od one šibenske zavisti i za takve se katkad krene pričati da su pred razvodom, iako nisu).

MANJINA U BRAKU

Ipak, oni koji su još uvijek žive u braku danas su ‘skandalozni’ jer su, čini mi se, ipak manjina. No, kako je u našoj domovini Hrvatskoj danas bitan naglasak na zaštiti i pravima manjina, onda zaštitimo obitelj i izvorno značenje pojma braka. Bolje bi bilo cijelom društvu da se potrudi ne dopustiti raspadanje brakova i obitelji, bolje bi bilo da se potrudi izbjeći razlog raspadanja braka, a svi znamo da je u pitanju više nego manje upravo ekonomska i financijska situacija koja se odražava preko situacije u državi na pojedince i obitelji. Masovno se sklapaju brakovi u crkvama, a sam sakramnet svete ženidbe uopće se ne živi. Bitna je tradicija, naravno!Sve u svemu, tko je za, tko je protiv referenduma nama se ništa neće promjeniti, jer tko nas uopće pita ‘za zdravlje’ i u kakvom društvenom uređenju mi zaista želimo živjeti. Sad je pitanje definitivno proglasiti istospolnu zajednicu brakom ili ne, za koju godinu će se raspisati referendum da li ‘zajednicu’ između čovjeka i ovce ili kakve druge životinje proglasiti brakom ili ne. Zvuči sablazno, ali mene ništa više ne može iznenaditi. Živimo u vremenima moderne Sodome i Gomore! Drugim riječima, povijest se ponavlja! Onaj tko čita i proučava Sveto Pismo ili Bibliju, zna da se sve što se tada dešavalo, dešava i dan danas, samo u modernističkom obliku. Uglavnom, žalosti me to reći, ali toliko međusobno razdjeljen narod kao što smo mi Hrvati nisamvidjela, a vjerujte mi da sam i proputovala i boravila duže vremena u raznim zemljama.

PRIMJER DRUGIH

Vani se to jednostavno riješava, na onaj okrutan i grub način zvan demonstracija! Izađu ljudi van na ulice, porazbijaju sve što se razbiti dade (apsolutni sam protivnik takvog čega) ne obračajući pažnju uništvaju li privatnu imovinu brata ili rođaka, države ili rodnog grada. Nažalost, izgubi se i koji život, ali nakon nekoliko dana nereda stvari funkcioniraju. Ne na isti način, nego, dakako, na mnogo bolji nego li je bio prije. I svi sretni i zadovoljni, barem neko duže vrijeme, do iduće pogrešne i narodu protivne odluke od strane političara. Ipak je meni daleko draže da mi kao neskladan i razdijeljen narod ‘guramo’ dalje ovako kako smo naučili i dao Bog da jednog dana postanemo i mi složni kao ona šačica naroda manja od Hrvata koji se bez demonstracija i bilo kakvog oblika nasilja drže zajedno i guraju naprijed svoje ljude ma gdje god se u svijetu oni nalazili. Sveti Nikola Taviliću moli za svoj grad i svoj narod! S referendumom ili bez njega, život je ipak lip!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.