Pjevajmo do zore

U posljednje vrijeme i ne stignem čitati dnevnu štampu, a pogotovo nove prijedloge zakona koje donosi državna vlast i lokalne uprave, jer sam uglavnom zauzet pripremom kave i posluživanjem, pa najviše stvari doznajem u razgovoru s gostima i kolegama iz drugih barova i restorana. Tako prije neki dan saznam da postoji mogućnost da se ugostiteljskim objektima radno vrijeme produži, vjerojatno zbog unapređenja turističke ponude i potražnje. Ako sam dobro razumio, svi bi dakle mogli bez ograničenja raditi cijelu noć i čitav dan, pa bi onda kao jedan moj prijatelj koji je prije dvadesetak godina otvorio jedan kultni bar u Docu bacili ključeve lokala u more jer nam više ne bi bili potrebni.

ŠTO ĆEMO S KLUBOVIMA?

Na prvi pogled sve to zvuči fantastično i zamislite cijeli grad gori, pjesma se čuje do zore, izbor mjesta za izlazak je neograničen, domaći i turisti uživaju po čitave noći. Sjetim se onda nekolicine ljudi, nekih mojih dobrih prijatelja, koji su uložili novac u noćne klubove, dobili dozvole za buku ugrađujući skupe izolacije, i ventilacije, kako u današnje vrijeme jedva čekaju da kafići zatvore oko jedan, dva sata u noći, da bi u onih nekoliko preostalih sati izvukli iz džepa već polupijanih gostiju neku zaostalu kunu, ako ona uopće još i postoji. Stanari obližnjih zgrada i turisti u apartmanima koji bi malo ranije otišli na spavanje nemaju više nikakvu šansu za odmor, osim na nekoj divljoj plaži, u poslijepodnevnim satima pod uvjetom da nađu neku ravnu kamenu ploču i dobro se namažu uljem za sunčanje. Možda postanemo druga Ibiza pa svi zajedno na votki – red bull i nekim sintetičkim drogama ne budemo imali potrebe za spavanjem i konobari će se na after afteru svih aftera, oko podne sutra dan najviše smiješiti gostima i biti ljubazniji nego ikad, pod uvjetom da oni što se napiju i budu agresivni ostanu doma. Bit će malo problem zamoliti goste da podignu noge između pet i pol i šest ujutro kako bi pomeli i počistili komade stakla i opuške cigareta, a miris kave miješat će se s mirisima prolivenog piva i likera. Zbog malog interesa vjerojatno će zatvoriti i pekare i umjesto kod Tete ići ćemo po restoranima u zoru na pečene brancine i bifteke.

CIMMER FRAI

Poslije 24-satnog provoda nitko neće mariti što mu je automobil od prekjučer ostao na Poljani gdje sat može biti i 50 kuna zbog velikog interesa. Radna sposobnost će nam malo pasti, jer iako smo odgovorno išli malo ranije u krevet, nismo mogli usnuti zbog nesnosne buke iz obližnje pizzerije. Radi uvođenja trećih smjena i novih zapošljavanja nezaposlenost će naglo pasti, što će uvjetovati nagli porast BDP-a i napokon će Mile iz hladnog piva doći na svoje: ‘Objesi cimer frai, lezi pod palmu i uživaj’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.