Pojas Gaze

Znam da će svakom izgledati da je besmisleno pisati i komentirati nešto što je kilometrima daleko, ali ne mogu vjerovati na zid šutnje koji je okružio hrvatske i europske političare…Pojas Gaze je naziv za područje uskog obalnog pojasa na Bliskom Istoku pod vlašću Hamasa. Taj uzak pojas dug je oko 41 km dužine i ukupne površine oko 360 m2.  Danas je to područje svakodnevnih sukoba i granatiranja između Izraelaca i Hamasa…Na vijestima redovito čujemo: danas je u pojasu Gaze ubijeno 20,30,50 civila od toga većina žene i djece. I dok ja još probavljam tu grozotu,teta s ekrana već priča o najnovijim brojkama koje će spasiti hrvatski turizam. I taj dan,sutra,za dva dana očekujem da će bar svaki drugi hrvatski ili lokalni dušebrižnik imati bar mali glas za tu djecu i žene,ali šutnja.

Šute i vladajući i opozicija,i predsjednički kandidati… I ne mogu vjerovati da nitko nema želju,potrebu da kaže kako Izraelci svakodnevno čine zločine, granatiraju džamije,škole… Ubijaju djecu i žene.  Ne pokušavajući umanjiti strahotu koju su zidovi doživjeli kroz povijest, pitam se jesu li svjesni i oni i cijeli svijet da su Izraelci postali zločinci? Valjda šutimo jer još uvijek imamo traume zbog II.svjetskog rata,pa bi se Hrvatska osuda zločina mogla krivo razumjeti.  Ali šuti i Crkva u Hrvata. Dok Papa Franjo redovito poziva na primirje i molitvu za žrtve,naši biskupi i svećenici šute,jer tko zna kako bi ih se protumačilo, pa bolje šutiti.

Jesmo li svi izgubili ljudskost kad možemo prešutiti svakodnevno ubijanje djece?  Dijete je uvijek dijete,živjelo ono u Zagrebu,Londonu ili u pojasu Gaze.. Ili mi Hrvati još imamo traume pa mislimo da je bolje da šutimo jer ionako nas Europa i svijet gleda kao primitivne desničare koji su imali neki rat,nedavno..Ili mislimo da je ionako nebitno što mi mislimo ili govorimo..Možda i je. Vjerojatno ničije javno mišljenje neće promijeniti situaciju u pojasu Gaze,ali zaboravljamo li koliko je Hrvatska ili Bosna pretrpjela ubog europske i svjetske šutnje? Zaboravljamo li Vukovar ili Srebrenicu koji su se događali tamo negdje, a svi su šutjeli?
Znam da moj i vaš glas neće promijeniti situaciju,ali šutnja je prihvaćanje stanja,prešutno odobravanje. Vjerujem da kritička masa građana Europe moze promijeniti stav oko šutnje i natjerati Izraelce i Hamas da prekinu sukobe i suludo ubijanje djece.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.