Regeneracija depuratora

Nekolicina poznanika koji imaju ili vode barove i restorane zamolila me da im pokažem kako se regenerira depurator, pa sam odlučio ukratko opisati proces, iako smo o tome već nešto pisali. Uređaj koji kontrolira tvrdoću vode na ulazu u aparat za kavu zove se depurator i u ovom broju ćemo nešto reći o njegovoj regeneraciji.

Depurator može biti običan, klasični ili automatski. Pošto znam da većina ljudi koji pripremaju kavu u barovima i restoranima ima ovaj klasični, najprije ćemo nekoliko rečenica o njemu.

ČIŠĆENJE SOLJU

Dakle depurator je jedna metalna ili plastična posuda, koja se uglavnom nalazi negdje ispod aparata. Voda ulazi najprije u depurator, tu se omekšava i dalje ide u aparat. Nakon nekog vremena ionska masa iz depuratora postane zasićena kamencem i raznim mineralima koje se nalaze u vodi, pa treba napraviti regeneraciju. Većina barista se uzda u servisere koji ne stižu uvijek na vrijeme obaviti ovaj posao, pa kvaliteta kave ne doseže visoku razinu, a vijek aparata za kavu se poprilično smanjuje. Da bi izbjegli ovakve situacije, opisat ću vam postupak regeneracije, pa ga možete vrlo jednostavno i sami napraviti bar dva puta mjesečno.

Gornji ventil depuratora okrenete sasvim udesno, čime ste zatvorili dovod vode i višak ispustili u nekakvu posudu. Sad možete slobodno otvoriti depurator koji više nije pod pritiskom. U njega uspite jedan do dva kilograma krupne morske soli, pa dobro zatvorite poklopac. Vratite gornji ventil sasvim u lijevo u prvobitni položaj. Donji ventil sada okrenite sasvim u desno i slana voda će poteći iz depuratora, unutar kojega dolazi do kemijske reakcije. Sol veže na sebe kamenac iz smjese u depuratoru i zajedno s vodom izlazi van. Pustite vodu da curi sve dok ne prestane biti slana, što možete provjeriti kušanjem. Kad voda prestane biti slana i poteče slatka, regeneracija je gotova, pa donji ventil vratite sasvim ulijevo u prvobitan položaj. Proces traje otprilike pola sata i vrlo je jednostavan.

REAGIRATI NA VRIJEME

Ako imate automatski depurator, vodite računa da ste na vrijeme usuli sol u briketima. Provjerite da li se možda nakon nestanka struje poremetilo vrijeme namješteno za regeneraciju.

Bilo kako bilo, svakako istražite kad je zadnji put napravljena regeneracija depuratora na vašem aparatu i ako nije odavno ili sa sigurnošću to ne možete utvrditi, napravite je već večeras, jer sutra bi moglo biti prekasno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.