Školske uniforme

Prije nekoliko dana iz šibenske osnovne škole krenula je ideja o obvezatnoj školskoj uniformi! Vjerujem da je ova ideja iznenadila mnoge iako se ista periodično javljala već nekoliko puta!

Još uvijek se ne zna kakvo je javno mijenje o predmetnom dogadjaju ali niti kakav je stav osnivača osnovnih  i srednjih škola. Osobno sam oduševljena ovom idejom i nadam se da će ista nadići Šibenik i zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj.

Međutim kao u svemu, uvijek postoje dvije strane medalje!

U većini europskih zemalja djeca nose obavezne školske uniforme. Mnogi će reći da nam je to još jedan novi trend iz EUROPE ili SAD-a,ali uniforme su počele još u 19.stoljeću i na našim prostorima u obliku tzv.kuta bili obavezne za sve do 60-ih godina.

Za učenike nižih razreda osnovnih škola su i nakon toga kute bile obavezne no s vremenom su i one ukinute.

Zasto školske uniforme danas?

Pa zasigurno glavni razlog za uvođenje školskih u uniforma jest smanjenje socijalnih  razlika među djecom i smanjenje diskriminacije djece s obzirom na materijalne prilike.
Ovo je najbitniji razlog zašto je nužno uvesti školske uniforme za sve školarce.
Razna europska istraživanja su potvrdila da učenici nakon uvođenja školskih uniformi više vremena provode posvećeni bitnijim stvarima,nego komentiranjem i posvećivanju pažnje oko oblačenja.

Glavni argument kritičara školskih uniformi je da se radi o gušenju osobnosti.

Vjerujem da postoje mnogi načini za građenje osobnosti i izražavanje iste i da stil odjevanja i stvaranje dodatne razlike među djecom treba odgoditi do njihove zrelosti.

Nadalje,feministički pokreti protive se da postoji razlika između ženskih i muških školskih uniformi,te da bi i uniforme za dječake i djevojčice trebali biti hlače i majica.

Za početak je nužno ovu ideju iznijeti na nivou cijele Hrvatske te je nužno otvoriti javnu raspravu o ovom pitanju. Nadam se da će učenici od nove školske godine dobiti i školske uniforme!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.