‘Slučaj Ekonomska škola’

Posljednjih dana, odnosno tjedana slučaj Ekonomske škole Šibenik potresa ne samo učenike, njihove roditelje i nastavnike predmetne škole, već i mnogo širu ‘publiku’. Pokušat ću pri pisanju o predmetnim događajima biti što realnija iako ću teško zatomiti činjenicu da sam i sama davno bila učenica te škole i iz vlastitog iskustva znam da se radi o predivnim profesorima i ljudima. Loši odnosi i suradnja na relaciji profesora, zaposlenika i v.d. ravnateljice kulminirala je završetkom zimskih praznika, otkad određen broj profesora i drugih zaposlenika odbija daljnji dolazak na posao, te su isti na bolovanju pod dijagnozom akutnog stresa uzrokovanog ponašanjem v.d. ravnateljice prema istima…

KVALITETA OBRAZOVANJA

Broj profesora i drugih zaposlenika koji su na bolovanju rastao je iz dana u dan. S njihovim nedolascima na posao jasno je da pada i kvaliteta obrazovanja učenika. Jasno je da netko tko je tek došao na zamjenu ne može učenicima ponuditi adekvatan nastavak praćenja redovnog školskog programa. Profesori su na bolovanju, dio učenika ne odlazi na nastavu i meni kao promatraču sve to djeluje kao jedan kaos. A što rade  grad, županija, ministarstvo. ŠUTE.
Organiziraju se nekakvi sastanci, video konferencije sastaju se odbori, dolaze i odlaze inspekcije, ali rješenja nema. Maturanti imaju, pa nemaju maturalni ples, pa na kraju ipak imaju svoj ples. I sve to skupa je daleko od nivoa obrazovanja i odgoja koji se treba pružiti srednjoškolcima… I ne mogu se ne zapitati kakva poruka se šalje djeci. I to od svih sudionika ovih događaja. Da li se itko od profesora zapitao koliko roditelja te djece radi dnevno 12 sati bez kune plaćenog prekovremenog, koliko ih mjesecima radi bez plaće. Kolikim bi roditeljima otvaranje bolovanja značilo otkaz ugovora o radu? Sve je to naša realnost i ne događa se negdje drugdje, već tu kod nas. I ne smatram da profesori trebaju odustati od svoje borbe, ali su u svojim priopćenjima trebali spomenuti sve ove radnike bez placa, nezaposlene i slično!

ŠTO RADI OSNIVAČ

Što je sa školskim odborom? Tko su članovi istog? U medijima se povlači isključivo ime predsjednika, ali tko su predstavnici osnivača, odnosno Županije? Moram se zapitati imaju li oni djecu, žele li ovakav sustav obrazovanja svojoj, ali i mom i vašem djetetu. A ostale aktere ovih događanja neću ni komentirati. Činjenica da je cijeli kolektiv protiv v.d. ravnateljice i više je nego dovoljan komentar. I pitam se koliko dugo će šutjeti i ne rješavati problem institucije i dopustiti da djecu učimo da nije bitno mišljenje inspekcije, mišljenje njihovih profesora, mišljenje njih samih već da je jedino bitno imati podršku političke elite. Nadam se da je to lekcija koju ova i druga mladež neće izvući iz ovog slučaja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.