Svi sveti i Dušni dan

Svi sveti su svetkovina u Rimokatoličkoj crkvi,a njome se slave svi sveci i to kako oni kanonizirani,tako i oni koji nisu,a koji su svojim Životom postigli ideal kršćanskog života. Svi sveti su označeni kao svetkovina RKC, a ujedno su i neradan dan u Republici Hrvatskoj. Među većinom Svi sveti se često izjednačuju s danom mrtvih, te s posjetima grobljima i obilaskom posljednjih počivališta najmilijih, iako se u RKC spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, odnosno 2. studenog. Kako sam naprijed navela, razlika između istih je značajna.

SVRHA POSTOJANJA

Ove dane u godini najčešće pohodimo groblja i odajemo pažnju našim bližnjima kojih više nema. Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana prilika je svakome od nas (bez obzira bili vjernici ili ne) da nađe vremena za pitanje i razmišljanje o svrsi postojanja, o poimanju sebe, svog životnog puta, pitanju što nakon ovozemaljske smrti. Danas, u vremenu kad nemamo trenutke za sami sebe, kad smo više nego ikad u ljudskoj povijesti opterećeni materijalnim stvarima, kad poput robota odlazimo na posao (zahvalni ako ga imamo), živimo da bi radili, da bi plaćali račune, pokrivali minuse, mislim da su ovi nadolazeći dani prilika svakome od nas da posjetimo groblja naših dragih kojih više nema, odamo im zahvalnost za sve što su učinili za nas, ali i da zapitamo sebe odajemo li im dovoljno pažnje tokom cijele godine.

ZRNCA MUDROSTI

Zar nas određeni dan mora gurnuti da nađemo vrijeme za posjet groblju svojih bližnjih. Pa,u konačnici i da se zapitamo jesmo li putem života izgubili sva ona zrnca mudrosti koja je u svakog od nas usadila baka, djed, otac, majka, brat, prijatelj, netko čiji smo oslonac uvijek imali. Nadam se da ćemo svi skupa naći više vremena za same sebe i sve naše bližnje, pa kako za one kojih nema, tako i za one koji su tu kraj nas.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.