Kultura čaja u Šibeniku
Kada sam prije ravno četiri godine otvorila Svijet čaja u Šibeniku svi su me gledali kao da sam pala s neba. Uzevši u obzir pomalo neobične okolnosti te ideje i činjenicu da se u Šibeniku čaj pio na kapaljke može se reći da je to bila hrabrost.Danas je to neka druga priča. Jednostavno procvjetam kada mi dođu naši šibenčani i pitaju: ‘Jel´ imaš Milky Oolong, malo sam se zasitija Pai Mu Tana?’ To je to! Upravo sam tako zamišljala ovu čajoteku. Veliki izbor, edukacija, upornost i stalni noviteti – mjesto u kojem će se ljudi osjećati ugodno i gdje će naći čaj kojeg nigdje u lijepoj našoj nema. I ne samo to! Na našoj se internet stranici širi krug kupaca i poslovnih partnera, a kada za jedno mjesec dana proradi web shop krug će biti još veći zbog jednostavnosti naručivanja.
Koji je čaj najzdraviji?
Često pitanje čujem i uvijek odgovaram isto. ‘Najzdraviji je onaj koji se pije!’ Dati prednost zelenom čaju ili domaćem – stvar je potrebe i ukusa, ako ćemo pravo. Zeleni je čaj za detoksikaciju, masnoće, imunološke potrebe, ubrzavanje metaboličkih procesa i sprječavanje mnogih oboljenja. Ali i za mršavljenje, očuvanje krvožilnog sustava, ublažavanje tegoba kod upalnih stanja kože, desni, štitnjače, dijabetesa, niskog i visokog tlaka…,dakle sistemski čaj prepun antioksidansa, polifenola, minerala i vitamina.
S druge je strane domaći čaj kojeg zbog novijih zakona žele reducirati i svesti na napitak. Kako? Pa, zabranom prodaje 30 vrlo poznatih nam vrsta čaja i preusmjeravanje na kupovinu lijekova koji se dobivaju iz tog istog bilja. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Ali što se tu može? Srećom, tu su biljne kapi i ulja, razne mješavine u kojima se ipak može naći gospine trave, preslice, uve ili trave ive. I stolisnik je dobar, pa maslačak korijen koji je u zadnje vrijeme doživio pravi preporod. A što tek reći o cvijetu nevena i listu koprive osim što su dobri za jačanje krvi, razne upale i ciste. O sve tome ću detaljnije pisati u idućim kolumnama, a svakako ću čitati i vaše primjedbe i želje oko određenih vrsta bilja.
I tako ispada da Šibenčani piju čaj. Uspjela sam dokazati da u ovom gradu ima kulture i ekološki osviještenih ljudi, a ono što je najupečatljivije je to da su mladi više okrenuti zdravom životu od svojih roditelja i da su oni zaista naša budućnost.
Edita Radman