U grobara nema recesije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

kolumna_radic_banner

Na vama je samo da umrete, ostalo prepustite nama. Jeste li znali da se sprovodi mogu jednako dobro organizirati kao i vjenčanja? Naime, kao što dođete u salon za vjenčanja i odaberete sve, od pozivnica do zahvalnica, tako je i sa sprovodom. Pogrebna poduzeća također nude rješenja na jednom  mjestu. Doduše, stvari su ipak malo kompliciranije. Kad budete umirali pazite gdje će to biti, da ne ostavite problem ožalošćenima (obrazložit ću). Danas nije lako niti umrijeti, sve mi se čini da je i sprovod postao luksuz. Minimalni iznos koji je prema zakonu određen pojedincu  u visini do tri tisuće kuna nije dovoljan da biste  nekog spremili na posljednje počivalište. Želim reći da npr. osoba koja radi za minimalac mora pet mjeseci raditi  kako bi uspjela platiti grobare i njihove usluge. S tim da njoj u tom slučaju ništa ne ostaje. Da ne  pretjeram, ipak za petnaest tisuća kuna, koliko košta ceremonija,  pokojnik ima prostora pojaviti se i u novinama.

I SMRT JE POSTALA LUKSUZ

Toliko košta događaj ako imate osiguranu grobnicu, ako ne, onda morate dignuti kredit u nekoj banci. Samo ne znam da li će banka odobriti kredit, s obzirom na visinu primanja. Da se vratim na gore navedeni problem. Ipak ne možete odabrati pogrebno poduzeće koje će na tako teški dan imati sva rješenja. Organizatori sprovoda u tom slučaju se određuju prema mjestu umiranja. A ako imate grobnicu npr. na Kvanju, organizator je gradsko pogrebno poduzeće. To se zna već unaprijed. Uglavnom,  podijeljeni su koncesijama po grobljima. Kako su se oni dogovorili i ne štrajkaju! Sada postoji drugi problem. Ako je pokojnik bio vjernik, onda se na pokop dovodi svečenik (zavisi o vjerskom opredjeljenju). Tek tada možete imati problem. Svi oni zastupaju razne religije, ali svaki od njih ima svoja pravila ponašanja i provođenja iste na svoj način. Sigurno i sami poznajte primjere iz života. Tako ponekad na sprovodu možete čuti političke govore, razne neprimjerene upadice, a ponekad se može dogoditi i da ne dođe. Jeste li primjetili da usvojena pravila neke religije u praksi pokazuju drugačije rezultate? Ponekad sve zavisi o volji Božjeg poslanika. Ako nemate sreće, loše procijenjeni poslanik može vam uništiti cijeli događaj. Vratimo se mi na temu. Evulocija čovjeka i njegov razvoj također pogoduje grobarima i njihovom zanimanju.  Dok je čovjek živ  mjeri  mu se širina i visina, a kad umre, onda su bitni,  širina i dužina. O tome koliko je dug ovise i ekstra troškovi.  Naravno da čovjek visine dva metra, ima veće troškove, od ‘pingvina’. Zanimanje koje je za mene jedno od težih ljudskih zanimanja, s kojim se nikad ne bih bavila, donosi profit u bilo koje vrijeme. Nije lako biti grobar i živjeti s toliko pokopanih duša. Mada mislim, da suoni na takve stvari oguglali. Njima je pokopati nekoga isto kao i ostalim ljudima koji nemaju doticaja s tim područjem, otići  na marendu. Bilo kako bilo, bez obzira na svakodnevno umiranje ljudi i potrebama za uslugama pogrebnika, lijepo podijeljen posao uvijek će opstati na tržištu.

BIZNIS KOJI NIKAD NEĆE PROPASTI

Nikad mi nisu bili jasan novac koji se čuvao na knjižicama ili ispod jastuka, upravo za ovakve stvari. Naši stari znaju koliki su to izdaci. Izgleda da je taj posao onda uvijek bio na cjeni. Kad ste čuli da netko nekog nije pokopao, zato što nije imao novaca ili zato što je siromašan? A da nije kupio auto ili stan iz istih raloga, to ste čuli, zar ne! Biznis koji nikada neće umrijeti, biznis u kojem nema kredita, karica i čekova, biznis u kojem nema dugovanja, idealan je za preživljavanje u teških kriznim danima. Samo nemojte misliti da i vi to možete, postoji određen broj ‘grobara’  pa ne možete samotako ‘uletiti’. Ne može, isto kao i što javno bilježnički ured ne možete otvoriti samo zato što biste to htjeli. Postoje pravila, postoji broj točno određenih i dovoljnih operativnih službi pojedine branše. Samo toliko.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.