Upale u ustima pasa i mačaka

veterinar

Kod pasa i mačaka promjene na desnima viđamo vrlo često. Osim starijih, ponekad obolijevaju i mlađe životinje. Gingivitis je najblaži oblik oboljenja potpornih struktura zuba i ukoliko ne liječimo oboljenje u ovoj fazi, može doći do razvoja upale dubljih tkiva koje onda nazivamo periodontitis. Kod periodontitisa upalnim procesom zahvaćena je alveolarna kost pa kao posljedica dolazi do ispadanja zuba. Za razliku od upale desni, koja je u potpunosti izlječiva, promjene nastale kod periodontitisa su nepovratne.

Kod gingivitisa, desni su otečene, crvene, ponekad vidimo krvarenja sa ruba desni. U ovoj fazi proces nije jako bolan i neće izazvati burne simptome kao upala dubljih struktura. Važnost gingivitisa jest prvenstveno u tome što ako ga prepoznamo na vrijeme možemo spriječiti nastanak periodontitisa.

Periodontum se sastoji od desni, zubnog cementa, alveolarne kosti i periodontalnog ligamenta. Ove strukture učvršćuju zub i štite tkiva od prodora bakterija iz usne šupljine. Desni koje dobro prianjaju uz zub prva su zaštita.

Periodontitis se može razviti na jednom ili na više mjesta u usnoj šupljini. U samom početku ni ovaj proces, kao ni početna upala desni, nije jako bolan, međutim kada se razviju komplikacije u vidu ulceracije sluznice i abscesa, bol postaje vrlo jaka. Ponekad kod ovog oboljenja dolazi do ispadanja potpuno zdravih zubi jer su bolesna njegova potporna tkiva. Periodontitis može imati i druge vrlo ozbiljne komplikacije. Jedan od prvih simptoma je loš zadah iz usta , a  kasnije se javlja i otežano žvakanje , pojačano slinjenje te upala desni. Pošto životinja hranu ne može žvakati , guta ju cijelu što opet može dovesti i do problema sa želucem i probavom.

Kad se primijete početni simptomi najbolje se konzultirati sa veterinarom koji će možda u početku samo sa savjetima pomoći, ako je potrebno odrediti će i terapiju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.