Urbano

U posljednje vrijeme imam osjećaj da Šibenik pati od riječi ‘urbano’. Svakih par dana svjedoci smo natpisa s riječima urbani događaj, urbani koncert. Mjesto za izlazak se preporučuje ako je urbano, glazba se etiketira kao urbana… U moru urbanosti pitam se znamo li značenje riječi urbano? U pravom značenju riječ urbano bi značilo gradsko. Značenje riječi urbano u velikoj mjeri se razlikuje kod nas i, vjerujem, u ostatku Europe i svijeta. Naime, urbana kultura je nastala 80-ih godina dvadesetog stoljeća i najčešće se  vezuje uz tzv. drugu generaciju imigranata, nezaposlenost imigranata i to najčešće crnaca, pa s njima i pojavu kulture hip-hopa.

DIOBA PO URBANOSTI

Sve ispred čega stoji riječ urbano se najčešće povezivalo s crnačkom kulturom i to kako kod glazbe u vidu hip-hopa, tehna i drugih crnačkih glazbenih izričaja, tako i u vidu galerija, kazališta i svih drugih vrsta umjetnosti, iako je ovo značenje danas dobilo mnogo širi značaj. Uz riječ urbano se najčešće vezuje slobodniji izričaj. Kod nas je sve drugačije pa tako i pojam urbanog. I tko nam određuje koja je glazba urbana, koja su mjesta za izlazak urbana? Može li tko definirati urbanost? Smiješno, ali klasično hrvatski,  šibenski. Kod nas se ide toliko daleko da se i u politici glasače dijeli na urbane i valjda ruralne. Ovi urbani će biti više ljevi, a  ovi valjda ruralni desniji. Samim tim ovi urbani su ‘građani’, a ovi drugi nisu. Moram priznati da se ježim ove konotacije i općenito svih podjela.

SVI POTEKLI IZ RURALNOG

Iako sam i sama dijete asfalta i nikad nisam imala selo, pitam se znaju li ti naši urbani da smo svi porijeklom iz ruralnih sredina. Da ruralne sredine nude iskrenost, dušu, i zato ih neizmjerno volim. Čini mi se da se danas riječ urbano koristi za sve i svašta, i tamo gdje treba i gdje ne treba. Njome se sugerira da je nešto moderno, napredno, u toku sa zbivanjima, a često se primjenjuje na stvari koje nisu ništa od toga. Sve u svemu, mislim da se riječ urbano upotrebljava bez ikakvog opravdanja svugdje  gdje god  iako često taj naziv nema nikakvog smisla i zaboravljamo da je ruralno tamo odakle smo svi potekli..

                                                                                                                                           

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.