Žene za volanom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

kolumna_radic_banner

Znala sam da nisam jedina koja se bavila ovom temom barem u pisanom obliku, ali me zainteresiralo što se sve nudi na internetu na ponuđenu temu. Postoje snimke žena za volanom. Prizori su stravični, a naslovi poput ‘opća opasnost za volanom’ i slični sinonimi izraza, samo su neki od napisanih ponuđenih linkova. Meni je ideju (priznam) za ovu kolumnu dala žena koju sam slučajno susrela jedno jutro na cesti u automobilima. S obzirom da me prepoznala, rekla mi je …sad piši o tome… U tom već ‘napetom’ jutru, pomislih, baš dobra tema i mogla bih! Drage moje dame ako se NE osjećate  kao ‘žena za volanom’, već smatrate da je taj dio vašeg mozga, poput muškog (uglavnom), onda se sjetite koliko ste puta imali problem zbog žene na cesti? Mišljenja sam da svatko mora imati položenu B kategoriju, ali isto tako nije nužno da mora voziti. Znam dosta ženskih osoba kojima se klanjam na iskrenosti i priznanju, jer ne voze auto, jer se ne osjećaju sigurnima za volanom. I to je fenomenalno, jer kao prvo, potencijalnih žrtava u prometu je manje. A kao drugo, zašto bi svi morali sve znati i biti u svemu dobri?

MUŠKARCI U PREDNOSTI

Smatram da su u velikom postotku muškarci u prednosti nad ženama, barem što se tiče ove teme. Kako ja volim malo prednosti uvijek davati ženama, tako uvijek nađem svijetle primjerke, pa se divim onim spretnima. ‘Teti Ani, svakako’! Samo da se vratim malo vremena unazad. Prije nekih trideset do četrdeset godina vozile su se utrke automobila (toga vremena) u kojima su se i žene mogle natjecati. Muškarci i žene ravnopravno su se borili. Vozilo se cestama naše županije. Tako je spomenuta i meni draga ‘teta Ana’ zajedno s mojom mamom vozila automobilističke utrke. Dobre su bile! Mislim da je čak ‘teta Ana’ bila prvakinja! Davno je to bilo, a ja se sjećam iz isto tako davnih priča. No, da se malo odmaknem od žena za volanom, pa da napomenem koga ga bi se bilo dobro pripaziti vozite li se po Zagrebu. Tamo su opasnost Krapinci. Kad vidite registraciju KR, odmah se prestrojite u drugu traku. Što dalje, to bolje! Ne znam zašto, možda slučanost, ali uvijek neke nevolje s njima. Pitate li se isto što i ja? Možda zato što nema semafora u njihovom kraju, prometnh znakova , a možda zbog kapljice, dvije…! No, vratimo se mi na žene. Mi žene uglavnom smo predodređene da budemo majke, a postoje iznimke koje nisu, tako smo i predodređene sposobnošću upravljanja automobilom, a neke i nisu predodređene. Vrlo banalan primjer.  Ali,  problem nastaje kada se pojedinke, uvjerene u svoje ‘dobre’ sposobnosti, počnu ponašati neprimjereno. Još su u krivu i još bi se raspravljale… Ne razumijem zašto je to uvreda, ako netko ne zna voziti auto, ako nije baš spretan na cesti? Netko ne zna pjevati, netko plesati, netko voziti auto, netko rolati, kao ja na primjer… Zašto bi to bila sramota? Ali ja sam svjesna da sam opasnost kada rolam i zato ne rolam!

KAZNITI SPORE

A, zamislite ljude koji nemaju glasovne sposobosti da pjevaju u zboru? Od kada sam bila malena slušam o ovoj temi, a usko vezana zanimljivost  jest sa desnom i lijevom stranom. Ženama kao da genetski nije urođeno da znaju iz prve pokazati gdje je desno, a gdje lijevo? Ima još jedna stvar opasnija od žene za volanom. To je žena ‘suvozač’! Danas postoji google map, pa je lako doći do odredišta. Stariji bi se mogli prisjetiti putovanja sa zemljopisnim kartama icrtanih puteva kako bi došli do cilja. Kad bi dio posla sa zadanim ( lijevo-desno) pripalo ženi koja je tada bila u automobilu, dogodio se pokoji izgubljeni trenutak vraćajući se, ponekad bi potrajalo, pala bi pokoja ‘dalmatinska sočna’, dolazilo se ipak… Slažete li se da bi spore vozače trebalo kažnjavati, kao i one što brže voze? S njima bih postupala isto kao i s onima koji čine kolone, a kad ih ‘slučajno’ prestignem, pa vidim da kolonu čvrsto držeći volan, predvodi, nažalost, žena… Samo znam reći ‘znala sam’!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.