146 ROĐENDAN HNK U ŠIBENIKU: Na današnji dan 1870. otvoreno je šibensko kazalište

Na današnji dan prije točno 146 godina, 29. siječnja 1870., šibensko kazalište otvoreno je  predstavom ‘Kip od mesa’ Teobalda Ciconija, u izvođenju Kazališne družine Alfieri.

Danas,  na 146 rođendan, na istoj pozornici ansambl HNK u Šibeniku izvest će predstavu ‘Laživac’ redatelja Zorana Mužića.

kazaliste2

Inicijativu o gradnji šibenskog kazališta dala je tadašnja Općina Šibenik, a izgradnju je vodilo Društvo šibenskog kazališta, odnosno 28 poduzetnih dioničara, pa se može reći da je šibensko kazalište napravljeno samodoprinosom Šibenčana.
Projektant je bio Trogiranin Josip Slade, jedan iz grupe hrvatskih arhitekata 19. stoljeća koji su radili upravo na realizaciji kazališnih zgrada. Tako se dogodilo da je Hrvat, Slade, narudžbu za kazalište dobio od talijanske obitelji Mazzoleni.
Kazalište je imalo 53 lože u tri reda, parter i galeriju i bilo predviđeno za 500 osoba.
Ispred svake su druge lože medaljoni s portretima talijanskih pjesnika i skladatelja: Goldonija, Bellinija, Petrarce, Tassa, Ariosta, Alfierija, Donizettija, Metastasia i Verdija. Strop kazališta oslikao je Antun Zuccaro, alegorijskom slikom s likovima velikih Šibenčana, s desne strane tada još živog Nikole Tommasea, zatim Antuna i Fausta Vrančića, pored njih su dva umjetnika: bakrorezac Martin Kolunić Rota i slikar Andrija Medulić. A u sredini je žena – personifikacija Dalmacije, oslonjena o grb Šibenika.

Izgradnju kazališta poduzelo je Društvo šibenskog kazališta. No stvarni vođa svega vezanog uz kazalište, od prve ideje o izgradnji, pa potom još punih pedeset godina, bio je Šibenčanin talijanskog porijekla Paolo Mazzoleni. Agitirao je za kazalište, skupljao novac, organizirao predstave, gostovanja,…
Na otvaranju 1870. Godine kazalište se zvalo Teatro Sociale da Sebenico.

lazivac

HNK u Šibeniku, 29.1.2016. u 20 sati

Marijana Nola / Carlo Goldoni
‘Laživac’

Redatelj: Zoran Mužić

Igraju: Jakov Bilić, Mate Gulin, Anđelko Babačić, Joško Ševo, Franka Klarić, Danira Gović, Oriana Kunčić, Rade Periša, Ivo Perkušić, Jasminka Antić, Jere Svračak

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.