Više

    50 SLOVENSKIH VOKALISTA NA SV. MIHOVILU: U Šibenik stižemo maksimalno inspirirani!

     

    Nakon sjajne prve sezone u kojoj su na tvrđavi sv. Mihovila gostovala svjetska i domaća glazbena i umjetnička imena, na najljepšoj otvorenoj pozornici na Jadranu, prema svemu sudeći, i ove godine nastavit će se istim ritmom. Već prvi najavljeni koncert slovenske vokalne senzacije, Perpetuum Jazzile, daje naslutiti namjere organizatora i šibenski biser još jednom postaviti visoko na ljestvici najljepših otvorenih koncertnih mjesta, a nedjelja, 3. svibnja, bit će i početak otvaranja sezone. U više od trideset godina postojanja Perpetuum Jazzile ima više studijskih live albuma, a ritmički i harmonijski savršene izvedbe svih glazbenih žanrova krasi neobično upečatljiva sloboda u kreativnom izražavanju stavljajući ljudski glas u prvi plan. Podatak kako je izvedbu Totove Africe na You Tubeu pogledalo više od 17 milijuna ljudi dovoljno govori kako su Perpetuum Jazzile davno izašli iz okvira lokalne senzacije i postali skupina za koju se karta više traži u gotovo svim mjestima na kojima su nastupali. Povodom prvog nastupa u Šibeniku razgovarali smo s drugim tenorom i generalnim menadžerom, Borisom Usenikom.

    Vjerujem kako većina posjetitelja šibenskog koncerta i nije upoznata s činjenicom da ste vi već trideset godina vrlo aktivni, pa evo, za sve koji ne znaju, kažite nam otkad točno postoje Perpetuum Jazzile i kako se uopće rodila ideja za jedan ovakav projekt?

    Za službeni datum osnivanja Perpetuum Jazzile se uzima deveti mjesec 1983., ali prvi koraci počeli su još ranije. Osnovna ideja se rodila prvom protagonistu grupe Marku Tiranu, koji se s kolegama pjevačima želio baviti drugačijim žanrom vokalne glazbe od narodne ili klasične. Tako je osnovao vlastitu grupu (tada zvanu Gaudeamus, a od 1999. godine zvanu Perpetuum Jazzile), koja se počela baviti ritmičnom višeglasnom vokalnom glazbom jazz i popularnih žanrova prema modelu svjetskih vokalnih grupa The Singers Unlimited, The Swingle Singers, pa i drugih instrumentalnih grupa i kompozitora od Antonia Carlosa Jobima, Jorgea Be Jora i drugih. Marko Tiran je uz svoj rad s grupom, koji je trajao do kraja 2000. godine, puno aranžmana napisao i sam.

    STRAST ZA GLAZBOM JE RECEPT DUGUVJEČNOSTI

    Ako ne griješim, Perpetuum Jazzile trenutno broji oko 50 članova. U čemu je tajna vaše dugovječnosti i kako postižete tako visoku razinu interpretacijem, s obzirom da se tijekom godina izmijenio veliki broj članova?

    Tajna, ako se to tako uopće može zvati, je jednostavna. Strast. Strast zbog glazbe koju pjevaš, jer bez strasti nema osnovnih uvjeta za odvajanje svog slobodnog vremena i na kraju za neki značajniji umjetnički rezultat. A uz talent, kao još jedan od preduvjeta, važno je i prijateljstvo s preostalim članovima grupe, te još jedna jako bitna stvar, rad. Kako individualni tako i timski.

    Prošle godine imali ste obljetničku turneju u Njemačkoj i Belgiji. Kakve su reakcije strane publike na vaš način obrada svjetskih hitova, koji, ako se ne varam, čine i glavninu vašeg repertoara?

    Gdje god smo se pojavili, publika je bila oduševljena. Kada čuju što se sve može napraviti s ljudskim glasom, i koje su njegove mogućnosti u doslovno svakom glazbenom žanru, to ostavlja snažan dojam. Uz te efekte i glazbu mnogi kažu, kako vole i jaku pozitivnu energiju koju pjevači Perpetuum Jazzile tijekom nastupa izmjenjuju s publikom. A oni koji prvi put posjete koncert vokalnog orkestra Perpetuum Jazzile ponajviše su iznenađeni efektom koji nekako najviše sliči efektu rock koncerta.

    Da malo zavirimo u samo stvaranje vašeg repertoara. Tko je zaslužan za odabir pjesama koje izvodite, koliko traju pripreme, uvježbavanja i cijeli scenski nastup?

    Proces odabira pjesama za novi repertoar je prilično kompliciran. U startu uključuje ideje svih pjevača, koje kasnije idu skroz filter odabira više članova sastava, i više razina odluka, do konačnog odabira u repertoar, a koji se opet osvježava svake godine. Svaku sezonu ima puno i određenih spontanih projekata i prilika suradnje, koje je korisno iskoristiti, iako možda privremeno i štete nekim trenutnim planovima. Trajanje priprema za neku novu pjesmu je jako različito, od rekordno brzih tri dana od primanja aranžmana u ruke pjevača do nastupa, pa do onih za koje treba i po mjesec dana priprema. Sve to ovisi i od količine obaveza koje se događaju paralelno uz to, jer nikada se nema vremena samo jednu stvar raditi duže vremena.

    ŽELIMO ŠIBENIKU OSTAVITI NEZABORAVNU VEČER

    S obzirom na specifični ambijent šibrenskog bisera, tvrđave sv. Mihovila, što možemo očekivati i u kojem repertoaru Perpetuum Jazzilea ćemo uživati?

    Ambijent tvrđave sv. Mihovila zaista je fantastičan i nemam nikakve sumnje u to da će pjevači našeg vokalnog orkestra doći na šibensku binu maksimalno inspirirani. Za nas je to poseban događaj i zbog činjenice, da će to biti naš najjužniji veliki koncert u Dalmaciji do sada, a svi jako dobro znamo kako Dalmatinci vole pjevanje, i baš zbog toga s njima želimo provesti jednu nezaboravnu večer. Detalje oko repertoara ovom prilikom ne bih otkrivao. Neka to ostane naša mala tajna i iznenađenje.

    Jeste li nakon službenog dijela koncerta spremni za izlazak na bis, i ustvari, koliko ćesto vam se događa da vas publika zove na još jedan izlazak na pozornicu?

    Pa, naravno da smo spremni i na bis. Na svakom koncertu se sa publikom baš teško rastanemo, kada nas publika pozove na još jedan izlazak na pozornicu, na to uvijek volimo reagirati.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ravnateljica i djelatnici NP ‘Krka’ ugostili srednjoškolce iz...

    Učenici i nastavnici sudionici projekta 'Kultura, turizam i strukovno obrazovanje' posjetili su eko kampus „Krka“ u Puljanima. Ukupno 40 sudionika iz Srednje škole Ivana...

    VIDEO Šibenska pjevačica Iva Spahija snimila je spot...

    Iva Spahija, mlada šibenska pjevačica i debitantica na Večeri dalmatinske šansone 2022. godine snimila je spot za pjesmu 'Ni juga ni bure'. Spot za pjesmu...

    U Oklaju potpisani ugovori o radu sa sedam...

    U Domu kulture u Oklaju danas, 16. travnja potpisani su ugovori o radu između načelnika Tihomira Budanka i 7 radnica koje su se prijavile...

    WhatsApp testira novu značajku, mnoge će njeno uvođenje...

    Ova bi značajka mogla poboljšati korisničko iskustvo i ukloniti potrebu za pojedinačnom provjerom statusa aktivnosti svakog kontakta – prenosi Jutarnji.hr WhatsApp navodno razvija novu značajku...

    NAJNOVIJE

    Ravnateljica i djelatnici NP ‘Krka’ ugostili srednjoškolce iz Drniša i Splita

    Učenici i nastavnici sudionici projekta 'Kultura, turizam i strukovno obrazovanje' posjetili su eko kampus „Krka“ u Puljanima. Ukupno 40 sudionika iz Srednje škole Ivana...

    VIDEO Šibenska pjevačica Iva Spahija snimila je spot za pjesmu ‘Ni juga ni bure’

    Iva Spahija, mlada šibenska pjevačica i debitantica na Večeri dalmatinske šansone 2022. godine snimila je spot za pjesmu 'Ni juga ni bure'. Spot za pjesmu...

    U Oklaju potpisani ugovori o radu sa sedam radnica na projektu ‘Žene radeći pomažu – faza III’

    U Domu kulture u Oklaju danas, 16. travnja potpisani su ugovori o radu između načelnika Tihomira Budanka i 7 radnica koje su se prijavile...

    WhatsApp testira novu značajku, mnoge će njeno uvođenje razveseliti, ali bit će i nezadovoljnih

    Ova bi značajka mogla poboljšati korisničko iskustvo i ukloniti potrebu za pojedinačnom provjerom statusa aktivnosti svakog kontakta – prenosi Jutarnji.hr WhatsApp navodno razvija novu značajku...