Adrenalinski zabavni park za djecu na sv. Ivanu!

Društvo za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’ raspisalo je poziv za izradu Idejnog rješenja obnove i valorizacije tvrđave sv. Ivan, čime će se definirati najuspješniji model za uređenje i valorizaciju te šibenske tvrđave.
Rok za dostavu idejnog rješenja, o kojima će odlučivati Komisija sastavljena od predstavnika Društva i Grada Šibenika, je 1. listopada 2013. Najbolje rješenje, o kojem će Komisija odlučiti u roku od 10 dana, bit će otkupljeno od odabranog izrađivača za iznos od 30 tisuća kuna.
Od natjecatelja se očekuju rješenja koja će iskoristiti potencijal utvrde s naglaskom na kreiranje identiteta ‘dječje tvrđave’.

ROK 1. LISTOPADA

– Prema toj osnovnoj ideji treba imati u vidu edukacijsko-zabavne sadržaje namijenjene djeci različitih uzrasta. Rješenje treba, među ostalim, obuhvatiti adrenalinski zabavni park za djecu sa sadržajima koji su interesantni i odraslima i koji trebaju biti različitih zahtjevnosti, kao i restoran s vidikovcem na gornjem dijelu tvrđave- kaže predsjednik društva ‘Juraj Dalmatinac’ Hrvoje Zekanović.

Jedna od ideja samog Društva za očuvanje baštine ‘Juraj Dalmatinac’ je da se sve šibenske tvrđave jednog dana povežu žičarama, nešto poput one u Dubrovniku.

– Zbog svog položaja do tvrđave sv. Ivana neće biti lako napraviti praktične prilazne putove. Ali, zašto ne bi do nje napravili žičaru. Uostalom, po nekim idejama i po razmještaju svih šibenskih tvrđava, uz neko normalno ulaganje mogle bi se sve povezati žičarama. Taj bi projekt bio ogromna turistička atrakcija i siguran sam da bi se ubrzo isplatio- kaže Hrvoje Zekanović.

Ističe kako se radi o prvom slučaju u Hrvatskoj da su građani sami dali ideje za sadržaj nekog tako kapitalnog projekta, budući ih je društvo pozvalo da šalju svoje ideje u ured i na web stranice.

– Tako se iskristalizirala ideja da bi gornja Tanaja bila uglavnom namijenjena djeci. Potom smo od Ministarstva kulture dobili sredstva za idejni natječaj, te poslali poziv u 13 arhitektonskih i projektnih ureda u Šibeniku za izradu idejnog projekta. Kad se izabere najbolji, Grad Šibenik će opet kod ministarstva tražiti sredstva i za izradu konačnog projekta i rekonstrukciju same tvrđave. Grad je tu uključen jer se udruge po zakonu ne mogu same kandidirati za ta sredstva- kaže Hrvoje Zekanović.

JAVNA TRIBINA

Po kraju natječaja za idejni projekt organizirat će se i javna tribina na kojoj će biti predstavljena sva idejna rješenja, te će građani opet moći predlagati koji je projekt najbolji. Tako bi cijeli posao bio i u potpunosti transparentan. Naravno, uzimajući i sugestije građana u obzir, o najboljem idejnom rješenju odlučit će posebno povjerenstvo sastavljeno od članova društva i gradskih vlasti.

– Računam da bi Grad nakon dva mjeseca od odluke o pobjedniku trebao nekoliko mjeseci za prikupljanje sve potrebne dokumentacije. Tako bi sve moglo biti gotovo do proljeća. Samo uređenje tvrđave moglo bi trajati tri godine- procjenjuje razvoj cijele ideje Zekanović.

Dakle, negdje 2016. tvrđava sv. Ivana, popularno zvana gornja Tanaja, mogla bi biti rekonstruirana i otvorena građanima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.