Bez sarkazma ne bih funkcionirala kao Monsieur Dorian

Mlada umjetnica Dora Barbarić, rođena u Slavonskom Brodu, 21-godišnja je ilustratorica čiji radovi oduševljavaju mnoge, a trenutačno studira povijest umjetnosti u Splitu. Slabonskobrodsku adresu nedavno je zamijenila vodičkom. A šibensko-kninsko područje postalo je bogatije za još jednu mladu umjetnicu neobičnih sklonosti. Svoje ilustracije izrađuje uglavnom prigodom vjenčanja.

ilustracija2

U posao je ušla s još jednom domaćom umjetnicom, šibenskom fotografkinjom Sanjom Lydijom Kulušić s kojom je sad već, osim poslovnih veza, vežu i obiteljske ‘prilike’. Dora i Sanja u prvoj polovici ove godine sklopile su ‘deal’ pa budući mladenci kao trajnu uspomenu na veliki dan – vjenčanje, mogu imati i svoje ilustracije s Dorinim potpisom, a u tom slučaju on glasi – Monsieur Dorian. Njene ilustracije krasi sarkazam, a pogledati se mogu na istoimenoj Facebook stranici, tumblru.

CRTAM CIJELI ŽIVOT

Nekako mi se čini da te šibenska javnost i šire bolje upoznala nakon suradnje s fotografkinjom Sanjom Lydiom  Kulušić. Kako je došlo do te suradnje?

Sanju znam otkad je prohodala s mojim bratom Tomislavom, a sklopile smo ‘deal’ s ilustracijama za vjenčanje prije ovog ljeta. Inače, počela sam se baviti ilustracijama prije godinu dana, kad sam napravila blog na tumblru.

Kad si počela ilustrirati? Kako si ‘otkrila’ ljubav prema ilustracijama koje su, koliko mogu primijetiti, posebne u smislu nekakve ironije, sarkazma? Jesam li na pravom putu opisujući ih tim riječima?

Crtam cijeli život, no kad sam krenula na faks posvetila sam se njemu i nekako zapostavila svoj hobi. Također, tražila sam neki stil crtanja u kojem bih se mogla prepoznati, te sam se našla u svojim ilustracijama. One su nastale pod utjecajem moje okoline, splitske scene, ali i općenito svjetske umjetničke scene. Točno je da često koristim sarkazam u svojim radovima, mislim da bez toga ne funkcioniram kao Mons. Dorian.

Gdje se sve mogu vidjeti tvoje ilustracije i mogu li ti se javiti zaintersirani koji bi možda tvoje radove voljeli vidjeti na nekim svojim radovima npr majicama, šalicama, nakitu….?!

Trenutno prodajem par dizajnova na majicama na booteeq.hr, na society6.com se mogu naći jastučići i platnene torbe, a na svojoj stranici sam lansirala mini kolekciju nakita koji povremeno radim po narudžbi.

INSPIRACIJA IZ OKOLINE

ilustracija

Je li realno očekivati u budućnosti možda izložbu tvojih radova?

Izložba… Mislim da će izložba još pričekati jer bih htjela za nju napraviti određen broj radova koji se upotpunjuju po priči i smislu, što može potrajati.

Iz čega crpiš inspiraciju za crtanje?

Inspiraciju crpim iz okoline u kojoj sam, to sve nekako prolazi kroz moju osobnu prizmu. Uglavnom su to žene s vilinskom kosom i životinje obučene kao odrasli ljudi, što mi se učinilo zgodnim pa često koristim te motive.

Živiš li od ilustracija ili je riječ o hobiju?

Od ilustracija ne živim, zaradim si za džeparac tu i tamo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.