'Srijedom po svijetu'

Čak dva filma Leona Lučeva bit će prikazana na Baroneu: U jednom je glumac, a drugi je režiraoFoto: Ilustracija/arhiva

Program ‘Srijedom po svijetu’ ovog puta donosi dva filma šibenskog glumca Leona Lučeva, koji će biti prikazani 7. kolovoza na tvrđavi Barone u sklopu posebnog potprograma ‘S čim se bave šibenska dica?’

Dok u filmu ‘Teret’ Lučev igra glavnu ulogu, u filmu ‘Malo se sjećam tog dana’ stao je iza kamere i preuzeo ulogu redatelja.

Glumčev režijski debi ‘Malo se sjećam tog dana’ premijerno je prikazan na festivalu u Locarnu, a na 19. izdanju Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, proglašen je najboljim kratkometražnim igranim filmom.

Obiteljska drama u kojoj su međusobno suprotstavljene teme života i smrti, žalosti  i sreće snimana je na otoku Zlarinu, a uz domaće naturščike, izvrsnu glumačku postavu čine Goran Bogdan, Nina Violić i Daria Lorenzi-Flatz.

Najbolji film prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala, Teret, srpskog redatelja Ognjena Glavonića u kojem Lučev igra naslovnu ulogu po mnogima je ponajbolji regionalni film u posljednjih nekoliko godina. Izuzetno ratno ostvarenje lišeno eksplicitnih prikazivanja grozota rata, u maniri filma ceste prati vozača kamiona koji za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999.  prevozi tajanstveni teret s Kosova do Beograda.

Istinitu priču o pokušaju prikrivanja ratnih zločina nad Albancima od Miloševićevog režima, redatelj Ognjen Glavonić obradio je već u svom nagrađivanom dokumentarcu Dubina dva. Novim filmom, svojim dugometražnim igranim prvijencem, vraća se istoj temi, ali na potpuno drugačiji način. Dok je Dubina dva forenzički precizan i napet dokumentarac koji rekonstruira zločin, Teret je minimalistička drama potpuno ispražnjena od tenzija i napetosti, barem na površinskoj razini. Najveća drama događa se u unutarnjem svijetu glavnog lika koji ipak naslućuje u čemu sudjeluje i započinje suočavanje s vlastitom savješću, a unutarnje tenzije glavnog lika sjajno utjelovljuje Leon Lučev, za ovu ulogu nagrađen Srcem Sarajeva, nagradom publike Sarajevo Film Festivala.

Prema riječima samog redatelja, Teret je film o tome što jedna generacija ostavlja drugoj, ali i film koji ima namjeru biti ‘kamenčić u cipeli’ jer ‘teret iz naslova filma nije samo onaj kojega glavni lik vozi u kamionu ili u sebi, nego i povijesni teret koji se na ovim prostorima prenosi s generacije na generaciju i stalno je prisutan, a o njemu se ne razgovara’.

Program Srijedom po svijetu kao i obično počinje u 21:30 sati, a filmove će uz samog Lučeva predstaviti i njegova stalna suradnica, Oriana Kunčić, šibenska glumica i casting direktorica.

Ulaz na filmski program slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone. Članovi Kluba na projekciju mogu povesti i nekoga tko nema važeću člansku iskaznicu Kluba, uz predočenje kupona  ‘Povedite prijatelja’ dobivenog pri učlanjenju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.