Četiri dana čarolija u HNK Šibenik

Kazalište lutaka Zadar ima dosta dugu tradiciju i slobodno se može reći kako se radi o jednoj od kvalitetnijih lutkarskih družina u Hrvatskoj. U Šibeniku će nam ovih dana gostovati sa predstavom Aladinova čarobna svjetiljka koju su premijerno izveli još 1999. godine, a namjenjena je prvenstveno djeci i mladima iako je ni odrasli ne bi trebali zaobići. Nakon prvog, od ukupno četiri, dana koliko će predstava igrati u Šibeniku, dvojicu glumaca u predstavi, Dragana Veselića i Juraja Arasa, zamolili smo za kratki razgovor.

‘Kazalište lutaka Zadar osnovano je 1959. godine, a nakon gašenja Narodnog kazališta, 1963. godine, sva zadarska kazališna scena okuplja se oko Kazališta lutaka – govori nam Juraj Aras koji u predstavi glumi Vezira i Trgovca. Danas nas ima 11 profesionalnih glumaca i dvije kolegice koje honorarno sudjeluju u radu Kazališta i otprilike napravimo 2-3 nove predstave godišnje s tim da uz to napravimo i 300-tinjak nastupa po cijeloj Hrvatskoj – kaže Juraj, što svakako predstavlja respektabilnu brojku.’

aladinova svjetiljka 1

Sa predstavom Aladinova čarobna svjetiljka Zadrani nisu prvi put u Šibeniku.

‘Od 2000. godine kada smo je prvi put izveli, gostovali smo sa ovom predstavom nekoliko puta u Šibeniku ali i sa drugim predstavama koje smo kroz to vrijeme napravili. Sama predstava je dosta i nagrađivana, Sanja Zalović je, recimo, nagrađena je za ulogu Duha iz svjetiljke i Sluškinje u predstavi, a u Ljubljani smo prije nekoliko godina ispraćeni ovacijama publike – govori Dragan Veselić, Maur i Sultan u predstavi.

Inače, predstava ‘Aladinova čarobna svjetiljka’ nastala je po predlošku poznate priče iz ‘1001 noći’, a redatelj je bugarski redatelj Sunny Sunninsky koji je vješto iskoristio svima nam poznate predmete i rekvizite za animaciju priče o siromašnom mladiću Aladinu koji sasvim slučajno pronalazi čarobnu svjetiljku.

aladinova svjetiljka2

‘Sunny je radio sa nama u Zadru još neke predstave osim Aladina i pokazao nam na jedan način kako se od praktički ničega može napraviti nešto. To je, nazovimo je tako, bugarska škola koja iz skromnih mogućnosti izvlači maksimum – kaže Veselić te nadodaje kako su bugarski kazalištarci dobro iskoristili prazninu koju su trebali popuniti naši redatelji.

‘Aladinova čarobna svjetiljka’ će i naredna tri uveseljavati šibenske predškolce i osnovce, a kako nam je rekao Juraj i odrasli bi u predstavi mogli pronaći nešto za sebe.

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.