'Neka bude svjetlost'

Dašak Motovun Film Festivala stiže na Barone

Posebna projekcija iz ovogodišnje programa Motovun Film Festivala, očekuje večeras sve posjetitelje ljetnog kina tvrđave Barone. Jurica Pavičić, jedan od selektora MFF-a za šibensku je publiku odabrao film ‘Neka bude svjetlosti’ slovačkog redatelja Marka Škopa.

Popularni program Srijedom po svijetu večeras vas od 21.30 vodi u srce tame suvremene Slovačke koja s ostatkom Europe dijeli iste probleme rasta ksenofobije i desnog ekstremizma, uz lokalnu specifičnost sprege nacionalizma i katoličkog klerikalizma.

Tradicionalni nacionalistički i katolički moral oličen u marionetskom režimu Jozefa Tise iz vremena Drugog svjetskog rata u Slovačkoj se danas vraća u modu. Film se bavi upravo regresivnim tendencijama i to na primjeru regrutiranja mladih u redove neonacističkih paramilitarnih skupina koje su zadnjih godina postale slovačka stvarnost. Ogleda se to i u činjenici da je na nedavno održanim europskim izborima desna ekstremistička stranka Kotleba prešla izborni prag i dobila svoje delegate u europskom parlamentu.

Radnja ove sjajne obiteljske drame smještena je u malo slovačko selo koje funkcionira kao preslika stanja nacije i države u kojoj ne postoji stvarna odvojenost crkve od države i u kojoj odzvanjaju vrijednosti katoličkog morala proklamiranog s oltara i odjevenog u ruho hipernacionalizma i mržnje prema svemu stranom i nepoznatom.

Glavni lik,  Milan (glumac Milan Ondrík za ovu ulogu nagrađen je glavnom nagradom na festivalu u Karlovym Varima), inače dobrodušni  i radišni ‘otac na službenom putu’ i slovački gastarbajter na sezonskom radu u Njemačkoj, vraća se kući kako bi s obitelji u seoskoj idili proveo božićne praznike. Međutim, uskoro počinje shvaćati da je njegov najstariji sin upleten u zločin koji potresa ovu malu zajednicu te da je dio desne ekstremističke skupine.

Ulaz na filmski program slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone. Članovi Kluba na projekciju mogu povesti i nekoga tko nema važeću člansku iskaznicu Kluba, uz predočenje kupona ‘Povedite prijatelja’ dobivenog pri učlanjenju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.