Debitanti će dobro zapapriti takozvanim profesionalcima

Pred nama su 16. po redu Večeri dalmatinske šansone na kojima se kao i svake godine okupljaju najbolja hrvatska solistička, klapska i kantautorska imena. Ovogodišnje izdanje okupit će publiku željne dobre pisme 23. i 24.kolovoza na Trgu republike Hrvatske s početkom u 21 sat. Posebnost ovogodišnjeg festivala je to što će u okviru prve večeri po prvi put održati Večer internacionalne glazbe pod nazivom ‘Hrvatska u Europi, Europa u Hrvatskoj’. Petak će skoro pa smo se za ovaj broj odlučili pred ‘mikrofon’ privesti direktora Večeri dalmatinske šansone, Branka Viljca koji nam je otkrio sve detalje skore manifestacije, kroz 10 pitanja o Šansoni.

Bliže nam se 16.večeri šansone, je li sve spremno? Kakva su očekivanja?

-Za 16.večeri dalmatinske šansone, kao i svake godine do sada, mjesecima prije glavnina programa je odrađena i to ono što je najviše bitno za festival, kako od izvođača tako i od autora i samih novih skladbi, sve je posloženo, tako da će ovo biti još jedan odličan ne samo šibenski nego hrvatski festival zabavne glazbe. Festival za sve generacije.

Postoji li malo pozitivne treme?

-Trema je uvijek poželjna i neizbježna. Ma koliko dobro odradio zadani posao i brojne probleme, organizacijske, financijske i one umjetničke koji su na koncu najbitniji, trema te drži do samog početka festivala. A onda kada krene prva pjesma,orkestar kada zasvira, tada je sve u božjim rukama.

Dvije su večeri na ovogodišnjoj šansoni, kako su organizirane i ko će sve nastupati?

-Kako smo kao organizatori (Šarac i ja) cijepljeni na rutinu, svake godine pokušamo dati novi štih festivalu, pa zvao se on kancona, šansona ili kao ove godine (mislim na prvu festivalsku večer) ‘Večer internacionalne glazbe’. Bit će to zasigurno pun pogodak. Pjevat će se na nekoliko europskih jezika:engleskom,poljskom,slovenskom, talijanskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom, da se ne zaboravi reći, on će biti bazični i ravnopravan tim mediteransko-europskim jezicima. Tko će sve nastupiti to se već zna, a i gost iznenađenja iz Italije još se vrti u kombinaciji. Sve ćete saznati na vrijeme i tko dolazi i što će pjevati… Postoje velike šanse, ma koliko koštalo, ti Talijani nisu baš jeftini.

Jeli vam bilo teško izabrati izvođače i koji su bili kriteriji za prijavu?

-Izvođače kao i uvijek do sad nije bilo teško izabrati. Oni se sami nud,e a mi uzimamo samo najbolje.

Koliko je debitanata, i može par riječi o njima?

-Debitanata imamo koliko nam treba. Imamo debitante koji po prvi put nastupaju na nekom od  festivala, ali isto tako i one koji su već poznati javnosti, ali će se pojaviti po prvi put u Šibeniku. Dobri su jedni i drugi, jer da nije tako ne bi ih ni primili na festival. Ima tu Šibenčana, Zagrepčana, Zadrana, Dubrovčana… Svi su oni sretni kao mala djeca. A i mi smo. Ako se netko od njih pojavi i dogodine na šibenskom festivalu, to će za njega biti dobar uspjeh.

Tko su po vama favoriti ovogodišnje šansone?

-Favoriti su relativna stvar. Po meni ove godine debitanti će dobro zapapriti tim tzv. profesionalcima.

Zaključak svega je koncert na Trgu četiri bunara?

-Kako smo već organizirali tu Večer internacionalne glazbe i kada smo doveli izvođače iz Europe, logično je bilo da iskoristimo jednog od njih da održi i svoj samostalni koncert. U ovom slučaju riječ je o frontmenima grupe HothouseFlowers: Liamu O`Maonlaiiju i Peter O`Tooleu. Bit će to prekrasna nedjeljna večer na Trgu 4 bunara.

Što mislite koje ime će najviše oduševiti publiku?

-Koje će ime najviše oduševiti. Vjerujte mi ima ih ne samo jedno, nego nekoliko. A to će se vidjeti već tijekom festivala po reakciji zahtjevne i izbirljive šibenske publike.

Koliko je u ovo doba recesije bilo teško okupiti izvođače i organizirati ovu tradicionalnu manifestaciju?

-Lako je bilo okupiti izvođače, recesiji unatoč. Ali organizirati i prikupiti novac, privoljeti sponzore da prepoznaju naš  trud nikada nije bilo lako. Što se tiče šibenskih, njima veliko hvala jer stvarno podržavaju naš i svoj festival. Oni daju koliko mogu. Problem je s raznim ministarstvima, smještenim u metropoli i drugim velikim tvrtkama iz Zagreba, do njih mi teško možemo doći.

Gdje zainteresirani mogu kupiti ulaznice i po kojoj cijeni?

-Karte se mogu nabaviti u agenciji Cromovens po cijeni od 150 kuna,120 kuna i 50 kuna, a za koncert HothouseFlowersa cijena ulaznice  je 40 kuna u pretprodaji, a na dan koncerta je 50 kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.