Dogovorena intenzivnija suradnja Grada i Konzervatorskog odjela u Šibeniku

Gradonačelnik je izvijestio konzervatore o namjeri stavljanja u funkciju šibenskih tvrđava za obilaske građana i turista, o kojem je bilo riječi za “hodajućeg kolegija”, koji se održao 23. listopada na sv. Ivanu (Tanaji) i tvrđavi Barone (Šubićevac).

“Namjera Grada je kompletan šibenski fortifikacijski sustav otvoriti za posjetitelje i povezati sve četiri tvrđave kroz organizirani turistički obilazak. Radimo na dugoročnim projektima za svaku od njih, radovi na sv. Mihovilu su u tijeku, no preostale tri tvrđave želimo što prije sanirati na način da budu sigurne i dostupne za takve obilaske. U tom smislu izradili smo troškovnike pristupnih staza do Tanaje i tvrđave Šubićevac, kao i za sanaciju opasnih lokacija na njima, sa zaštitnom ogradom kako bismo ih mogli otvoriti za posjetitelje.”, kazao je gradonačelnik, te zatražio mišljenje konzervatora o izgledu takvih privremenih ograda.
Konzervatori su podržali prijedlog gradonačelnika, podsjećajući kako je tvrđava sv. Nikole do 1989.g. bila otvorena za obilaske i to uz minimalna ulaganja. “Trebalo bi izdvojiti sredstva za čišćenje sv. Nikole i skidanje raslinja s tvrđave, uz napomenu kako je ona danas gradevinski gotovo sanirana.”, kazao je Josip Ćuzela. Na sastanku je bilo riječi i o objektima u staroj jezgri koji, zbog trošnosti, predstavljaju opasnost za stanare ali i prolaznike:”Posebno je u lošem stanju kuća na Meduliću, koja ima čak 12 suvlasnika, na što smo u nekoliko navrata upozoravali.”,kazala je Živana Stošić, te zamolila gradonačelnika da se pokuša iznaći rješenje kojim bi se vlasnike prisililo na sanaciju fasade.
Gradonačelnik je također kazao kako očekuje suradnju konzervatora u pripremi projekta uređenja Doca i prijave za EU , a posebice za projekt uređenja rive u Docu kojim bi se riješio problem plavljenja podizanjem i proširenjem rive.
Konzervatori su zatražili i pomoć Grada, točnije komunalnog odjela, u provođenju izrečenih mjera u staroj gradskoj jezgri, na objektima na kojima osvanu nepropisne dogradnje i sl, te su predložili zajednički sastanak s gradskim komunalnim službama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.