Po nešto za svakog

Evo što vas do kraja listopada čeka u šibenskom kazalištu

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku do kraja listopada ima zanimljiva događanja. U ponedjeljak, 28. listopada u 18 sati na redu je promocija knjiga Luke Paljetka ‘Sabrane pjesme I. – IV.’ Književnik će u HNK u Šibeniku predstaviti pjesme koje su nastajale od 1968. pa sve do 2018.

Uz njega, knjige u kojima su po prvi put okupljene i sabrane sve zbirke pjesama našeg dubrovačkog pjesnika, predstavit će i Paljetkov dugogodišnji prijatelj akademik Tonko Maroević, književnik Pero Mioč i nakladnik Zoran Bošković.

U glazbenom programu sudjelovat će skladatelj i šansonijer Darko Matičević koji je uglazbio stihove Luka Paljetka. ‘Sabrane pjesme I.-VI.’ objavljene su prigodom autorove 75. godišnjice rođenja, 55. obljetnice književnog i umjetničkog rada i 50. obljetnice od objavljivanja prve pjesničke zbirke ‘Nečastivi iz ruže’.

‘Sabrane pjesme’ su raspoređene u šest svezaka koje čine jednu cjelinu na 3.730 stranica. Pjesme su različitog karaktera – od pučkih i ljubavnih, preko misaonih, sve do balada i romansi, a sadržaj je mijenjan kako se mijenjao interes u poeziji ili osjećaj prema svijetu.

Ulaz na predstavljanje knjige je slobodan.

 

U utorak, 29. listopada u 20 sati u HNK Šibenik stiže drama ‘Mala Moskva’ gostujućeg kazališta HNK Split i Playdrama. Tomislav Zajec, jedan od vodećih hrvatskih suvremenih dramatičara, uzbudljivo i virtuozno ispisuje studiju odnosa unutar obitelji gdje razvija originalnu, suvremenu dramu, nemilosrdnu u opisu duha vremena, ali istovremeno toplu i punu ljubavi prema vlastitim disfunkcionalnim licima.

Mala Moskva fragmentarna je, filmski skrojena dramska forma čija četiri lica nose imena dobro nam poznata iz Čehovljeve drame Tri sestre. No Čehovljevo je djelo Zajecu tek inicijalni poticaj, motivska iskra koja pomaže ocrtavanju temeljnih odnosa među likovima, bez želje da dobro poznata priča zagospodari novim dramskim djelom. Čehovljeve nesretnice, naime, očajnički i jalovo streme prema Moskvi, a većina Zajecovih likova kreće se u suprotnom smjeru: iz bijelog svijeta prema zabiti s rodnom kućom unutar koje pokušavaju sagledati životne okolnosti u kojima se nalaze.

Redateljica je Olja Lozica, scenograf i kostimograf Igor Vasiljev, skladatelj Matko Botić, oblikovatelj svjetla Miroslav Mamić i oblikovatelj tona Tomislav Luetić. Nastupaju Petra Kovačić Pavlina, Monika Vuco Carev, Đana Kuzmanić i Nikša Arčanin.

Ulaznice možete odmah kupiti na Internet stranici “mojekarte.hr” i na blagajni kazališta čak pet  radnih dana prije programa od 10 do 12 sati i sat prije početka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.