Festival Okusi Mediteran! ove će godine posebno predstaviti francusku gastronomiju

I ove će godine, posljednjeg vikenda u svibnju, Šibenik postati središte mediteranske hrane. Naime, tih će se dana održati drugi međunarodni festival Okusi Mediteran!, jedinstvena manifestacija koja promovira mediteransku prehranu, kulturu, tradicije, proizvode i način života koji su se tijekom stoljeća razvili duž obala Mediterana. Tom je prigodom u Muzeju grada Šibenika održana press konferencija na kojoj su o festivalu, koji se ove godine održava u sklopu manifestacije Rendez-vouz, festivala Francuske u Hrvatskoj, govorili šibenski gradonačelnik Željko Burić, Ingrid Badurina Danielson, project director festivala, Alemka Lisinski, izbornica Rendez-vous festivala i Njezina Ekselencija Michele Boccoz, veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj.  Festival Okusi Mediteran! održat će se od 28. do 31. svibnja ove godine.

Gradonačelnik Burić spomenuo je projekt koji je trenutno u planu razvoja, a to je centar kompetetivnosti u kojem bi se školovali masterchefovi i  sommelieri i kojeg vidi kao jednu od šansi da se tradicija u kulinarstvu i sommelierstvu digne na jednu višu razinu.

IMG_2789

Gospođa Ingrid Badurina Danielson naglasila je kako je ove godine festival krenuo u međunarodnom smjeru te najavila novosti koje ovogodišnje izdanje festivala nudi svojim posjetiteljima, a to je činjenica da je Okusi Mediteran! ove godine organiziran u sklopu festivala Francuske u Hrvatskoj, te organizacija događanja na tvrđavi sv. Mihovila pod imenom Zvijezdani chefovi pod zvijezdanim nebom. Radi se o jedinstvenoj kulinarskoj demonstraciji chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama. U sklopu festivala organizirat će se i francuska večera na kojoj će posjetitelji imati priliku kušati ono što će za njih pripremiti ‘zvjezdani’ chefovi, a zanimljiva je i radionica o kulinarskom dizajnu koju će održati belgijske dizajnerice Kunty Moureuau, te Benedicte Bantuelle i Garance Manguin. Osim toga, u staroj gradskoj jezgri biti će organizirana mediteranska tržnica na kojoj će svoje proizvode Šibenčanima ponuditi talijanski, francuski ali i domaći proizvođači. Ovom je prilikom pozvala i sve domaće proizvođače da im se pridruže u projektu, istaknuvši kako su prošlogodišnji izlagači bili izuzetno zadovoljni odazivom.

Festival Okusi Mediteran! upotpunit će Festival vina, vinske vođene degustacije te radionice o sljubljivanju hrane i vina, pod voditeljstvom sommelierke Mire Šemić.

Alemka Lisinski kazala je kako je sudjelovanje na festivalu Okusi Mediteran! neobično važno, kao i činjenica da festival Francuske bude prisutan u Šibeniku koji iz godine u godinu izrasta kao hit destinacija. Napomenula je kako će se u sklopu festivala Francuske u Hrvatskoj od travnja do listopada organizirati niz događanja diljem Hrvatske, koji uključuju izložbe, koncerte, street art i kazališne predstave.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.