FESTIVALSKO VIJEĆE: Zatvaranje ovogodišnjeg MDF-a na tvrđavi sv. Mihovila!

U šibenskom kazalištu danas je održana sjednica Festivalskog vijeća vezanog za tijek priprema nadolazećeg 56. MDF-a. Odmah na početku sjednice, voditeljica Ureda MDF-a Ivana Badžim kazala je kako su se ove godine za festival počeli pripremati na vrijeme te su se, kaže, dobro ekipirali pa (ne)organizacijskih problema kojima smo svi lani svjedočili ne bi trebalo biti.

trlaja badzim mdf

Predstavljen je danas i okvirni financijski plan nadolazećeg MDF-a koji je za 200 tisuća kuna manji nego prošlogodišnji zbog ‘tanjeg’ gradskog proračuna u 2016. godini. MDF na raspolaganju ove godine ima 1,7 milijuna kuna, no kako je pojasnila ravnateljica šibenskog kazališta Maja Trlaja, ako probiju troškove, Grad Šibenik će podmiriti razliku. Pojedine članove Festivalskog vijeća zanimalo je kako se može donositi okvirni financijski plan kada Ministarstvo kulture još nije donijelo svoj proračun, na što je Trlaja odgovorila kako se pretpostavlja da će Ministarstvo istim sredstvima, u iznosu od 500 tisuća kuna, i dalje pratiti šibenski festival.
Najavljeno je kako će se dio festivalskog programa ove godine izmjestiti na pozornicu tvrđave sv. Mihovila koja će ‘ugostiti’ i završnu točku posljednjeg dana MDF-a.

Nenni Delmestre, selektorica inozemnog programa MDF-a, Vijeće je izvijestila kako je stigla 91 prijava stranih kazališnih kuća te su, kaže, daleko dogurali s predselekcijom. Za sada se zna kako će u Šibeniku ovog ljeta gostovati kazališta iz Ukrajine, Austrije, Italije, Turske, Poljske, Danske i Gruzije.

neni delmestre

Delmestre je, međutim, primijetila kako svake godine sve manje i manje dolazi prijava velikih produkcija.

-Uglavnom nam se prijavljuju manja kazališta, one man show ili do pet glumaca, što više neće moći pokrivati standard festivala. Nema više prijava spektakularnih inozemnih predstava, stoga nemamo puno toga za izabrati usprkos 91 prijavi, a posebice za otvoreni prostor. Mi ćemo morati ne čekati prijave, već odlaziti na dva-tri festivala sličnog profila i gledati predstave – navela je Delmestre te je predložila da dva šibenska glumca uoči svake inozemne predstave publici prepričaju kratak sadržaj kako bi djeci bilo jasnije što će gledati.

festivalsko vijece2

Jasminka Mesarić predložila je pak da ove godine konačno programska knjižica bude dvojezična. Istaknula je kako festivali manjeg tipa, poput Festivala dječjeg stvaralaštva u Subotici, imaju programske knjižice čak na tri jezika.

meseric mdf

-Ovo je međunarodni festival te koliko god ta knjižica koštala treba ju napraviti i ona mora postati standard – kazala je Mesarić s čim su se složili svi članovi Festivalskog vijeća te je zaključeno kako Grad Šibenik treba iznaći sredstava za tiskanje dvojezičnog programa MDF-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.