FOTO: Blagdan je svetog Nikole, svečano je u prekrasnoj šibenskoj crkvi koja nosi njegovo ime

Od jutra čuje se zvonjava sa zvonika crkvice sv. Nikole u Šibeniku. Blagdan je jednog od najomiljenijih katoličkih svetaca sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, putnika, trgovaca, ribara i siromašnih. U baroknoj crkvi sv. Nikole, koja je pripadala bratovštini pomoraca i brodograditelja, od ranog jutra služe se svete mise. U 16 sati bit će blagoslov djece, a svečano misno slavlje za pomorce i putnike kojeg će predvoditi generalni vikar don Marinko Mlakić bit će u 18 sati.

crkva sv nikole 2

crkva sv. nikole 1

Sveti Nikola rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću prije Krista. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i dijelio ga siromasima. Upravo se zbog toga i smatra zaštitnikom siromašnih.

crkva sv. nikole 4

Sveti Nikola je shvaćao kako je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom ljubavi je činio čuda i zbog nje je proglašen svetim. Brojne su legende obavijene oko biskupa i sveca Nikole. Prema jednoj od njih u blizini roditeljske kuće sv. Nikole živio je nekad bogat čovjek, koji je izgubivši carsku službu izgubio i sav imetak. Imao je tri lijepe kćeri, ali ih nije mogao udati. Stoga je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi. Kćeri su molile za spas svoje časti i poštenja. Sveti Nikola je nekako doznao za odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor. Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi i treći put. Međutim, kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu. Nikola ga je zaklinjao da šuti o tom događaju, ali je otac razglasio u čitavom mjestu priču i tako je Nikola postao prijatelj siromašnih.

crkva sv. nikole 6

crkva sv

Prema tom događaju raširila se tradicija Djeda Mraza na dimnjaku i stavljanja poklona u čizmicu. Naime, Sveti Nikola je zlatnike spuštao kroz dimnjak, a budući da su se na ognjištu sušile čarape, upali su ravno u njih. Odatle potječe običaj ostavljanja darova u čarapama, odnosno čizmicama.

crkva sv. nikole 5

Danas djeca, po staroj tradiciji, noć uoči Svetog Nikole u prozorima ostavljaju očišćene čizmice ne bi li ujutro od dobroćudnog sveca dobili dar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.