FOTO: DANI KRŠĆANSKE KULTURE: Izložba fotografija i predavanje o crkvi sv. Frani

U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića otvorena je izložba fotografija sakralnih motiva autora Željka Krnčevića i Ive Kronje, članova Fotokluba Šibenik. Riječ je o fotografijama nastalim u crkvi sv. Frane, a Krnčević se više bavio eksterijerom, crkvom i samostanom uklopljenom u pejzaž, detaljima iz interijera, liturgijskim sadržajima, orguljama, motivima ‘iza oltara’, dok Kronja naglasak stavlja na Petrovićevo raspelo.

kronjakrncevic1

kronjakrncevic3

kronjakrncevic5

kronjakrncevic6Nakon otvaranja izložbe održano je i predavanje o samostanu sv. Frane, o kome su govorili Ivica Poljičak i fra Ivan Bradarić.

svfrane1

svfrane2

svfranjo3

svfranjo4

svfranjo5Crkva sv. Frane jednobrodna je gotička građevina bez arhitektonskih dekorativnih elemenata, smještena je u jugoistočnom dijelu povijesne gradske jezgre. U kapeli sv. Križa smještene su orgulje koje je 1762. izradio glasoviti Petar Nakić.  S južne strane crkve nalazi se samostan koji datira iz 14. stoljeća, i koji danas predstavlja mjesto na kojem je pohranjen veliki dio spomeničke baštine grada.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.