FOTO: ‘Dominikanke u Šibeniku’: Sjedinjene u svim vremenima nisu dopustile da se izgubi bijeli sjaj habita

Predstavljanje knjige ‘Dominikanke u Šibeniku: Povijest samostana Gospe od Ružarija (1865 – 2015) autora Ivana Armande održano je večeras u prepunoj šibenskoj knjižnici.

Monografija o dominikankama u Šibeniku, gdje je naglasak stavljen na 150. godišnjicu ove zajednice, rođendanski je dar i mali doprinos proslavi osam stoljeća povijesti Dominikanskog reda.

DSC03380

 

1

DSC03332

DSC03337

DSC03341

DSC03343

DSC03344

Večerašnji izlagači su bili s.Katarina Maglica, vrhovna poglavarica dominikanki, autor knjige Ivan Armand i fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku, a među mnogobrojnom publikom bili su msgr. Ante Ivas i gradonačelnik Željko Burić.

DSC03336

DSC03366

 

‘Dominikanke, zvale se one dominikanske picokare, trećeredice reda svetog Dominika, konverse svetog Dominika, Milosrdne sestre Trećeg reda svetog Dominika ili samo sestre dominikanke, uvijek su nalazile način kako doprijeti do čovjeka.

Kroz nekoliko stoljeća svojeg djelovanja u Šibeniku ostavile su duboke tragove koji i danas isijavaju Božju dobrotu i nježnost’ – riječi su sestre Katarine Maglice.

Cilj ove monografije je pokazati kako se ljudske i duhovne sastavnice u životu jedne zajednice dopunjuju i oplemenjuju, ili se sukobljavaju i mimoilaze, koliko je važno živjeti u zajedništvu i ići prema naprijed ali ne zaboraviti svoju povijest.

Točan datum dolaska sestara u Šibenik se ne zna, ali je dokazano da pisani dokumneti o njihovom postojanju datiraju iz 16. stoljeća.

DSC03351

 

 

DSC03369

 

DSC03378

DSC03372

DSC03374

– Ova će monografija sačuvati usmenu predaju i povijesnu dokumentaciju, proširiti znanje o šibenskim dominikankama i otkriti korijene današnje Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela čuvara – nastavlja sestra Katarina Maglica.

Svaka sestra ostavila je dio sebe i svojeg rada u mozaiku zbivanja, obogatile su zajednicu svojim radom, talentom i vjerom. U svim vremenima one su sjedinile svoju silu i nisu dopustile da bjelina dominikanskog habita izgubi sjaj. Zato je su večeras sestre ‘zabijelile knjižnici i grad’ kako je rekla časna sestra Jakica iz dominikanskog reda u Šibeniku na samom početku predstavljanja.

DSC03358

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.