FOTO: Karikaturist Stiv Cinik ‘lansirao’ satirični portal Eurocinik

Ovih je dana hrvatski internetski prostor bogatiji za još jedan portal. Riječ je o satiričnom portalu kojeg potpisuje poznati hrvatski karikaturist i dugogodišnji suradnik Šibenskog tjednika i Šibenskog portala, Stiv Cinik. Portal ‘Eurocinik’ na jednom mjestu okuplja sve njegove zabavne, ali i poučne, karikature. Promociji portala sudjelovali su brojne osobe iz javnog života, od legendarnog karikaturista Srećka Puntarića, kolege satiričara Željka Pervana, do kolumnista Nina Raspudića i glumca Kristijana Ugrine.

stiv cinik6

stiv cinik15

Nino Raspudić na svečanosti Stiva Cinika nazvao je ‘bolno istinitim i zabavnim’.

-O političkoj povijesti suvremene Hrvatske u tranzicijskim godinama za 50 godina više će se moći u smislu dubljem razumijevanja duha vremena iz sabranih karikatura Stiva Cinika nego iz poluozbiljne historiografije i publicistike – kazao je Raspudić te dodao kako bi najgora kletva političkom karikaturistu bila ‘dabogda se rodio u Švicarskoj ili Finskoj’.

-Jer Ciniku se lako junačiti ovdje, a o čemu bi tamo crtao iz dana u dan – kazao je Raspudić i nasmijao sve okupljene.

stiv cinik10

stiv cinik8

stiv cinik13

Stiv Cinik karikaturom se počeo baviti krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, a profesionalno joj se posvetio početkom devedesetih kad se počinje baviti i animiranim filmom.

stiv cinik2

Završio je školu za primijenjenu umjetnost u Novom Sadu. 1989. godine dolazi u Zagreb i radi na mnogim animiranim projektima – najprije kao animator, a onda kao samostalni autor. Autorski film Snjegovići nagrađen je na Animafestu Zagreb 1994.  godine.  Cinik je autor legendarne humoristične crtane serije Laku noć, Hrvatska. Njegov potpis nose i Snjegovići i niz drugih, a bio je i animator televizijskog serijala Leteći medvjedići.

Najutjecajnija svjetska televizijska kuća BBC 29. rujna 2012. emitirala je njegov animirani uradak, satirični crtić. Radi se o parodiji na Republikance i njihova predsjedničkog kandidata Romneya. Od hrvatskog karikaturista naručili su ga Demokrati. Duhoviti crtić traje četiri minute i prvi je uradak takve vrste koji je stigao iz Hrvatske na CNN.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.