Šibenske klapske večeri

FOTO Na Trgu ispred Vijećnice zapjevale su klape iz dijaspore

Druga večer jubilarnih 20. Šibenskih klapskih večeri, na kojoj gostuje Festival dalmatinskih klapa Omiš sa Susretom klapa iz iseljeništva, održala se večeras na Trgu Republike Hrvatske u 21 sat.

Nastupile su muške klape Astoria iz New Yorka, HKŽ Croatia iz Münchena, mješovita klapa Kartolina i dječja klapa Fritule iz Windsora, Ontario, ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa i Barbershop kvartet Studio 4 iz SAD-a, dok su članovi novozelandske klape ‘Samoana’ zapeli na aerodromu u Dubaiju i nisu stigli.

Na spoznaji da je klapska pjesma reprezentativni uzorak dalmatinske glazbene baštine Festival dalmatinskih klapa ima brojne poklonike diljem svijeta, zamjetnu recepciju izvan granica Hrvatske i dugu tradiciju suradnje s klapama iz iseljeništva. Kroz bogatu festivalsku povijest klape iz iseljeništva nastupale su na omiškoj pozornici u brojnim prigodama.

Pozivom Barbershop kvarteta Studio 4 na Susret klapa iz iseljeništva FDK Omiš želio je približiti i drugačiju vrstu njegovanja tradicijskog pjevanja. Predstavljanje i povezivanje s američkom glazbenom tradicijom, u kojoj mali vokalni sastavi pjevaju a capella na visokoj umjetničkoj razini što je u nekim glazbenim elementima slično klapskoj pjesmi, odlična je prilika za širenje klapskog kruga i među drugim narodima. Najbolji takav primjer je upravo klapa Samoana iz Novog Zelanda čiji članovi nisu Hrvati, a koji večeras, naažlost, nisu nastupili.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.