FOTO: Nakon šibenske premijere, predstava ‘Noćna igra s Jesenjinom’ sprema se za gostovanje u Rusiji

‘Je li taj čovjek otišao’ – rečenica je kojom započinje kazališna predstava Dubravka Jelačića Bužimskog ‘Noćna igra s Jesenjinom’ u režiji Jasmina Novljakovića premijerno ‘igrana’ na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku (koji, pak, potpisuje produkciju iste) ove srijede, 18. ožujka.

I otišao je on, taj veliki ruski pjesnik svjetskog glasa, Sergej Aleksandrovič Jesenjin prije devet desetljeća. Predstavom ‘Noćni razgovor s Jesenjinom’ HNK u Šibeniku pridružilo se obilježavanju 90. godina od smrti velikog pjesnika, a autor Jelačić Bužimski napomenut će i 120. godina od rođenja poete čija će smrt ostati zagonetka do danas.

nocne igre_jesenjin_kazaliste (2) nocne igre_jesenjin_kazaliste (3)

Pred glumačkom postavom sastavljenom od tek dva glumca, odnosno glumice Franke Klarić i glumca Jakova Bilića bio je izazov – zadržati koncentraciju publike i ostati vjeran ulogama koje tumače – do kraja. Što je izazov teži, to su šibenski glumci uspješniji jer Klarić i Bilić, laičkom oku, učinili su se nikad boljima i ‘igrajući’ dvostruke likove – glumački par Jakova i Mariju koji tumači Jesenjina i pjesnikovu ljubav Galinu Benislavsku. Ravnateljica šibenskog kazališta, Maja Trlaja zna zašto je tomu tako.

– Ispalo je i bolje od očekivanog s obzirom da smo tekst uzeli prvenstveno zbog glumaca, isključivo zbog procesa rada na samoj predstavi gdje su se glumci trebali maksimalno posvetiti sebi. S obzirom da su samo njih dvoje na sceni, dobili su svu pažnju redatelja, dramaturga i svih ostalih suradnika. Bili su u fokusu. Zaista smo mnogo radili s njima i to je ono što je bio prioritet. Predstava je rezultat tog rada. Ovo je možda obrnuti proces. Nismo išli za predstavom nego za samim glumcima, za njihovom glumačkom nadogradnjom jer zaista želimo jedan jaki ansambl, konkurentan ansambl i to smo dobili s ovom predstavom – kazala nam je ravnateljica nakon predstave vidno zadovoljna onim što se netom odigralo na kazališnim daskama njene ‘kuće’.

Noc Jesenjin-023 Noc Jesenjin-026

Zadovoljan je bio i autor teksta, Dubravko Jelačić Bužimski koji je ‘teatrom u teatru’ izazvao ne samo glumce već i publiku. U trenucima kada Jakov i Marija pod reflektorima kazališnog svjetla s pozornice prozivaju licemjerne političare, usiljena poduzetnička i ina lica koja se kriju iza lažnih osmijeha, seksistički raspoložene redatelje koji istovremeno sjede u publici, Bilić i Klarić zasigurno nisu jedini koji se prepoznaju u izgovaranom tekstu.

-Ono što me osobito raduje da se dvoje mladih glumaca šibenskog kazališta sjajno uklopilo u ‘Igru’ što je i publika prepoznala. To je glumački tekst i to je veliki zadatak za mlade glumce jer ‘igraju’ dvoje glumaca u njihovoj privatnosti koji ‘igraju’ uloge Jesenjina i Galine, a istovremeno je to i njihova privatnost jer se prepoznaju u nekim rečenicama, stanjima, sumnjama. I oni su to odlično napravili. Veoma sam zadovoljan. Osim toga, Šibenik je grad u kojem sam dvadeset godina dio Festivala djeteta kao urednik, a sad mu se vraćam kao autor i to me posebno raduje – priznao je Jelačić Bužimski netom nakon predstave.

‘Noćna igra s Jesenjinom’, kao što bi se dalo pretpostaviti, nije biografija jednog pjesnika, ne romantizira vrijeme od prije devedeset godina ni današnje. Na trenutke, s kazališne pozornice udara sva sila surovosti svijeta u kojem živimo. Ovo nije priča o ljubavi, ali je njoj posvećena. Nije politički tematizirana, ali njoj naginje. Šibenska publika ju je prepoznala i nagradila dvostrukim pljeskom, a isto će moći i ostatak Hrvatska pa i ona mnogo dalje.

-Nastojat ćemo s predstavom ‘igrati’ što više. Radimo na tome, odnosno velike su šanse da gostuje u Rusiji u devetom, desetom mjesecu ove godine na festivalu posvećenom upravo Jesenjinu. Prikazat će se uskoro i dalje u Hrvatskoj, međutim, fokusirali smo se na odlazak jer bi to mnogo značilo za naše kazalište. Bilo bi to prvi put da šibensko kazalište izlazi izvan granica Hrvatske – otkrila nam je ravnateljica šibenskog kazališta, Maja Trlaja, velike planove o kojima se pomno razmišljalo. Nijedan detalj nije prepušten slučaju pa tako ni dodatne financije koje iziskuje put u inozemstvo.

-Najgore je pričati o financijama, ali dobro smo se raspitali, pripremili smo plan ukoliko dođe do toga. Pronašli smo povoljne avionske karte. Čak smo unaprijed razmišljali o scenografiji i kao što se može vidjeti, gledali smo da to bude nešto što ima ne samo naše kazalište nego svako što bi značilo da za potrebe gostovanja nije potrebno sa sobom dovoziti scenografiju – ispričala je Trlaja.

nocne igre_jesenjin_kazaliste (4)

Dok kazališna uprava čini sve ne bi li sezonu 2015./2016. otvorili inozemnim gostovanjem, šibenska publika će dobiti priliku za provjeriti o kakvoj je doista predstavi riječ već ovog četvrtka i petka, 19. i 20. ožujka. Nikako propustiti.

Spomenimo i to da u realizaciji, nadamo se, šibenske kazališne uspješnice radili još i Branko Lovrić Caparin (scenografija), Sara Lovrić Caparin (kostimografija), Josip Bakula (oblikovatelj svjetla), Sergej Mioč (inspicijent) te Igor Savin (skladatelj i izbor glazbe).

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.