FOTO: Otkrijte blago primoštenskog čipkarstva na prvoj autorskoj izložbi Sandre Barešin

U Muzeju grada Šibenika jučer je otvorena izložba ‘Blago primoštenskog čipkarstva‘, prva autorska izložba etnologinje Sandre Barešin.

baresin1

– Ovo je prvi put da je primoštenska čipka izložena u Šibeniku, a svi zainteresirani će izložbu moći pogledati do 19. ožujka. Čipkarske radionice, pod stručni vodstvom primoštenskih čipkarica, održat će se 1. i 8. ožujka u periodu od 17 do 19 sati – ispričala nam je Barešin koju na sam Dan žena očekuje i promocija Priručnika o čipkarstvu u šibenskoj knjižnici.

U Hrvatskoj su najpoznatije lepoglavske i paška čipka, a zahvaljujući entuzijazmu i inicijativi docenta Jadrana Kale 2013. osnovana je Udruga primoštenskih čipkarica’Pekljica’ koja svojim radom predstavlja biser koji krije naša županija – primoštensku čipku.

baresin2

baresin3

*Male čipkarice koje Lorenta Prgin uči šivanju čipke

Ono što primoštensku čipku čini posebnom leži u činjenici da su je Primoštenke radile za sebe i svoje nošnje, a ista ta čipka krasila je i njihovu pogrebnu odjeću jer su htjele biti vječno lijepe.

Na spomenutoj izložbi u Muzeju možete razgledati nacrte, košulje i tkanine koje su izradile primoštenske, ali i šibenske čipkarice.

Prošle godine su iz Udruge poručile da se nadaju da će ljudi uskoro imati priliku vidjeti njihove radove na izložbi, a do toga je sada i došlo.

– Jako sam zadovoljna odazivom i nadam se da će ovakvih izložbi biti još u budućnosti – zaključila je Barešin koja je  svaki utorak u primoštenskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici ‘Ante Starčevića’, gdje se sastaju, pratila i bilježila njihov rad , te je tako nastao i priručnik.

baresin4

Izložba je otvorena do 19. ožujka svakog dana od 10 -12 i od 17 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

foto: J .Kale

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.