FOTO: Otvorena izložba Machinae novae – 400 godina poslije u Nacionalnoj knjižnici

Machinae novae – 400 godina poslije naziv je izložbe koja je jučer 10. studenoga 2015., svečano otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu obilježavanja 400. obljetnice od kada je objavljeno djelo Machinae novae Fausta Vrančića, istaknutoga hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.

sr_m-75

 

Machinae novae jedno je od najbitnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. Na 49 bakrotisaka Vrančić je donio 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata, za koje je smatrao da se uklapaju u njegovo djelo ili da će mu poslužiti kao nadahnuće za druge savršenije izume.

iz3_v-75-372

iz5_v-75-374

Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i upravo je to i bio povod Knjižnici da u svojem prostoru organizira ovu izložbu te na taj način podsjeti na kapitalno djelo hrvatske, ali i svjetske renesanse. Partneri su pri ostvarenju ove izložbe Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Memorijalni centar Faust Vrančić, Tehnički muzej Nikola Tesla, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik te Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Stručna je suradnica izložbe dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

iz7_v-75-376

Izvornik djela Machinae novae izložit će se samo prilikom svečanoga otvorenja izložbe, a njegov vjerodostojni pretisak, kao i njegovu digitaliziranu inačicu, može se pogledati u središnjem prostoru ove izložbe. Pretisak je također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, dok je digitalizirana inačica sastavni dio mrežne stranice Digitalizirana baština koju čini izbor najvrjednijih djela iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prenesenih u digitalni oblik. U središnjem prostoru nalazi se postav izložbe Tehničkoga muzeja Nikola Tesla posvećene djelu Machinae novae, a koja je tijekom svibnja 2015. bila postavljena u sklopu Festivala znanosti, održanoga u Muzeju.

iz4_v-75-373

Do središnjega dijela izložbe kroz podne grafike vodi kronološka traka koja s razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezuje staru i vrijednu građu iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

iz6_v-75-375

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima osmislila je niz popratnih događaja sa željom da se na najslikovitiji način, koristeći sve prednosti moderne tehnologije i multimedije, dočaraju prije svega Vrančićevi nacrti iz djela Machinae novae, a potom i njegov životni put koji odiše renesansnim duhom.

Osim fizičke, u pripremi je i virtualna izložba koja će popratiti Vrančićev životni i profesionalni vijek, s naglaskom na djelo Machinae novae.

Važnost ove obljetnice prepoznao je i UNESCO, uvrstivši je među značajne svjetske obljetnice u 2014. i 2015. godini, te je izložba dobila i pokroviteljstvo Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.

iz2_v-75-371

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2015., a ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagrebu iskazuje Hrvatskomu povijesnom muzeju i Muzeju grada Šibenika za ustupanje dijela opreme i građe.

Izložba Machinae novae – 400 godina poslije može se pogledati do 30. studenoga 2015. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.