FOTO: PREMIJERA: Noćna igra s Jesenjinom u srijedu u HNK Šibenik

‘Noćna igra s Jesenjinom’ nova je kazališna predstava u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta  u Šibeniku, koju će građani moći premijerno pogledati u srijedu, 18 ožujka, s početkom u 20 sati.

jesenjin5Predstava je nastala prema dramskom tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog, a radi se o dvoje glumaca, Jakovu i Mariji, koji netom prije premijere u kojoj glume Jesenjina i njegovu ljubavnicu Galinu, često razgovorima prekidaju zadnju, noćnu probu. Razgovori miješaju privatne probleme, stanje u kazalištu, Bužimski zapravo preispituje koliko je glumac i kazalište uopće ‘potreban’ u današnje moderno vrijeme.

jesenjin1

jesenjin3– Inspiraciju za tekst Bužimski je dobio prije nekoliko godina, kad je sudjelovao u radu jednog ruskog filmskog fetsivala, gdje je došao do saznanja da je cijela legenda o Jesenjinovom samoubojstvu, kao i samoubojstvu Galine na Jesenjinovom grobu, zapravo dobro izrežirana predstava tadašnjeg staljinističkog režima. Ove godine 90 je godina od Jesenjinove smrti, pa smo i zato mislili da je zgodno režirati baš ovaj komad- rekao je na predstavljanju predstave redatelj Jasmin Novljaković, kojeg je HNK Šibenik ‘uvezao’ s Umjetničke akademije u Osijeku.

jesenjin2U predstavi glume samo dva glumca, šibenski mladi prvaci Franka Klarić i Jakov Bilić.

– Moram priznati da me uhvatio strah kad sam pročitao tekst, ipak je Jesenjin velik pojama za sve mlade glumce s Akademije, pa tako i meni. Moram priznati da me privukla sva ta boemština, mislim da ćete vidjeti drugačijeg Jakova  od onog na kojeg ste već navikli, i fizički i psihički- rekao je Jakov Bilić.

– Predstava je izrazito glumačka, nema tu podilaženja publici, tako da smo zbilja morali dati sve od sebe, i Jakov i ja, ali to ćete najbolje vidjeti sami na premijeri u srijedu- rekla je Franka Klarić.

Scenografije se uhvatio Branko Lovrić Caparin, kostima Sara Lovrić Caparin, a glazbe Igor Savin, koji su svi skupa pokušali dočarati Rusiju 20-ih godina prošlog stoljeća. Za svjetlo je zaslužan Josip Bakula, inspicijent je Sergej Mioč.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.