FOTO: ŠIBENSKA BAŠTINA: Obnavljaju se katedralne vratnice stare 277 godina!

Jutros je započela obnova vratnica katedrale sv. Jakova. Vratnice će obnoviti djelatnici tvrtke Zagrebmontaža o trošku njezina vlasnika Vlade Čovića, a restauratorske radove će obaviti Božo Petretić, dok je koordinator obnove šibenski konzervator Ivo Šprljan.

katedrala vratnice

-Krajem 1999. godine barokne katedralne vratnice iz 1738. godine obnovljene su donacijom gospodina Vlade Čovića i izložene uz sakristiju katedrale sv. Jakova. Bio je to prvi realizirani projekt iz programa STANADI kojeg koordinira šibenski Konzervatorski odjel i koji se temelji na donacijskoj ili pokroviteljskoj obnovi arhitektonskih elemenata i detalja u okviru povijesne jezgre Šibenika. Do lipnja 2014. godine realizirano je ukupno 37 projekata ovog programa. Katedralne vratnice iz 1738. godine doživjele su posljednjih sedam godina niz oštećenja djelovanjem posolice i atmosferilija. Drvo je uslijed takvog djelovanja oštećeno, raspucalo, a boja otpala – pojašnjava konzervator Šprljan te dodaje kako je u listopadu 2014. godine Čović uplatio novu donaciju u iznosu od 16.200 kuna koja će biti dostatna za novu restauraciju vratnica.

-Katedralne vratnice su pravi unikat u okviru drvene povijesne baštine grada, ali i Dalmacije jer se radi o rijetko sačuvanom primjerku na kojem je urezana datacija nastanka tj. 1738. godina – napominje Šprljan.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.