FOTO: U šibenskom muzeju otvorena izložba ‘Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih fotografa’

Povodom Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Šibeniku i Hrvatski državni arhiv organizirali su  izložbu „Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih fotografa“ u Izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika (ulaz s obale).

izlozba 1

Na izloženim fotografijama predstavljen je Radićev pogreb pogledom zagrebačkih fotografa i fotoamatera Antonije Kulčara (atelje Tonka), Ljudevita Griesbacha, Rudolfa Firšta, Gjorgia Gruzinceva, Vinka Neugebauera i Mirka Sagraka.

– Državni arhiv u Šibeniku je odlučio prezentirati pogreb Stjepana Radića, a kada govorimo o atentatu na ovu istaknutu hrvatsku ličnost, govorimo o jednom od najznačajnijih tragičnih događaja u hrvatskoj povijesti – rekao je na otvorenju izložbe Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja Grada Šibenika.

izlozba6

Stjepan Radić bio je hrvatski političar, književnik , publicist i prevoditelj, prvi hrvatski politolog sa svjedodžbom i jedna od najvažnijih ličnosti hrvatske povijesti.

U lipnju 1928. godine izvršen je atentat na zastupnike HSS-a, Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basarička, Ivana Pernara  i Ivana Granđu u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije . Atentator je bio Puniša Račić, član Radikalne stranke.

Kao da je predvidio taj događaj, Radić je pred sam odlazak u Skupštinu izjavio: Mogu me ubiti, ali moj duh neće. Preminuo je 8. kolovoza 1928. od posljedica ranjavanja, a njegovo tijelo je položeno na odar u Hrvatskom seljačkom domu u Zagrebu , na Zrinjevcu, gdje je bio četiri dana kako bi mu narod mogao odati počast. Pokopan je 12. kolovoza na zagrebačkom groblju Mirogoj, a sprovodu je nazočilo oko 100 tisuća ljudi.

izlozba4

izlozba5

Međunarodni dan arhiva obilježava se od 2008. godine na svjetskoj razinu, u Hrvatskoj od 2009. Hrvatska arhivska zajednica obilježavanjem ovog dana želi potaknuti i razviti svijest javnosti o arhivskom gradivu kao spomeničkom blagu.

Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dan arhiva priređuju izložbe, organiziraju predavanja, radionice, promocije knjiga, stručne skupove i druge promotivne događaje – kako u arhivima, tako i u drugim ustanovama – promičući na taj način multikulturni pristup nacionalnoj povijesti i kulturi, a ponajviše svjedoče o važnosti zaštite pisane kulturne baštine.

– Iako je početna ideja bila postaviti izložbu hrvatske ratne luke, ipak je došlo do promjene plana te smo odabrali jedan bitan događaj iz perioda nakon Prvog svjetskog rata – pogreb Stjepana Radića. Izložba je nastala 2012. godine, gdje je tim fotografa pripremio izbor fotografija iz zbirke koja sadrži 132 ukupno, a koju je moguće vidjeti ovdje na televizorima. Isto tako, posjetitelji će imati priliku vidjeti film iz 1928. godine koji nam je ustupila Hrvatska kinoteka, a koji prikazuje pogreb Stjepana Radića. Radić je bio ikona za borbu za slobodu hrvatskoga naroda, a ove fotografije prikazuju koliko je bio blizak narodu jer njegov sprovod je pohodilo stotinu tisuća ljudi. Fotografija je dokument vremena koji nam omogućava subjektivno viđenje, ali u novo vrijeme je i podložna raznim manipulacijama kao što je photoshop – rekla je ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Nataša Mučalo.

izlozba2

Ravnatelj Muzeja nas je podsjetio da je otvaranju prvog muzejskog postava nazočio sam Stjepan Radić 20. prosinca 1925. godine u Muzeju kralja Tomislava koji je otvorio Don Krsto Stošić.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.