FOTO: UMJETNIK I JA: U Vodicama otvorena izložba Franje Romića

Ljubav je uvijek fascinantna, jedna je od najsnažnijih emocija u životu: ona je lijepa i daje nam ljudsku nadsnagu, odražava i strast i mržnju, ona je blaga i nevina, majčinski zaštitnička, božanski uzvišena.

U odabranim radovima Franjo spretno izabire kadar kojim izražava i emocionalna stanja svojih likova.

vodice5Zahvaljujući tome u ovom eklektičkom i reproduktivnom slikarstvu možemo uživati u ljepoti i strasti kao i boli koja je sastavni dio ljubavi kako je to u vješto oslikanom detalju glave Michelangelove Pietà, napisala je u svojoj recenziji Franjinih radova vodičanka Tončika Cukrov, profesorica povijesti i viša kustosica u Muzejsko-dokumentacijskom centru Zagreb

vodice2Jučer  je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice svečano otvorena prva samostalna izložba Franje Romića pod nazivom „Umjetnik i ja”.

vodice3Franjo Romić rođen je u Travniku 1945. godine, kao četrnaesto dijete u izuzetno siromašnoj obitelji. Završio je osnovnu školu i srednju strukovnu za zvanje električara u rodnom Travniku. U dvadesettrećoj godini (1968.) odlazi u Njemačku na privremeni rad.

vodice4Crtanje je oduvijek bila njegova velika ljubav, no svakodnevni život nije mu pružio mogućnost prenijeti sve svoje mašte na papir. Povremeno je sudjelovao u slikarskim školama Berlina, a onda mu je umirovljenje nakon prometne nezgode 2000. godine, napokon donijelo „svo vrijeme svijeta” da se posveti svojoj čežnji i velikoj ljubavi – crtanju.

Povratkom u Vodice, 2012. godine, priključuje se Likovnoj udruzi More gdje izlaže svoje radove.

Ovo je prva samostalna izložba koja sadrži samo dio bogatog fundusa umjetnika a moći ćete je pogledati naredna dva tjedna u mulimedijalnoj dvorani knjižnice Vodice za vrijeme radnog vremena knjižnice.

IZVOR/FOTO: infovodice.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.