FOTO: Unatoč šteti, knjižnica nastavlja s redovnim radom: Otvorena izložba ‘Industrijska arhitektura na Krki’

Unatoč vremenskim neprilikama koje su noćas nanijele veliku štetu šibenskoj knjižnici, to se nije pokazao kao razlog da ista ne nastavi sa planiranim aktivnostima.

knjiznica poplava 6

Večeras je otvorena izložba pod nazivom ‘Industrijska arhitektura na rijeci Krki‘ u sklopu programa povodom Mjeseca hrvatske knjige koji je započeo danas diljem knjižnica Lijepe naše.

Izložbu potpisuju Nataša Zaninović, Nataša Mučalo i Gordana Goreta, a otvorena je i kao stalni postav u vodenici na Skradinskom buku u prigodi obilježavanja 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki. Građani će izložbu moći razgledati na prvom katu Knjižnice do 28. listopada.

izlozba

izlozba1

izlozba2

Zbog širine područja koje obuhvaća, od industrijalizacije, izgradnje pogona za proizvodnju izmjenične struje i uređaja za njezin prijenos i distribuciju, do zaštite i očuvanja prirode i održivog razvoja, izložba će biti postavljena i u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, a očekuju je gostovanja i u riječkom i osječkom arhivu.

Podsjetimo, izložba je ovo ljeto postavljena u etno selu na Skradinskom buku povodom 120 obljetnice puštanja u rad hidroelektrane na rijeci Krki i eletrifikaciji Šibenika. Ovo je dobra prilika da svi oni kojima Krka tada nije bila s ruke pogledaju izložbu u samom centru Šibenika.

Hidroelektrana Krka

28. kolovoza 1895. godine pušten je u rad prvi cjeloviti izmjenični elektoroenergetski sustav u Hrvatskoj. Arhitektonski kompleks hidroelektrane sastojao se od dvaju dijelova: donjeg, podvodnog, za smještaj turbina, i gornjeg, za strojarnicu i rasklopni toranj.

izlozba5

izlozba3

Fotografije su iz privatnog arhiva obitelji Šupuk, Nacionalnog parka Krka, Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku i Hrvatskog državnog arhiva.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.