FOTO: Zaboravljena Dalmacija sa starih razglednica u istoimenoj monografiji Igora Goleša

Monografija ‘Zaboravljena Dalmacija sa starih razglednica’ autora, Splićanina Igora Goleša, na svojim stranicama brižno čuva, kako joj samo ime sugerira, stare razglednice s motivima dalmatinskih gradova. Među njima ima i Šibenika, Primoštena, Rogoznice, Drniša, Skradina… Predivne su to slike koje ne bude nostalgiju jer svjedoče vremenu kojeg se možda još sjećaju tek naše bake, djedovi, ali vode na putovanje u svijet za koji će mnogi šaptom reći ‘da sam se barem rodio u to vrijeme’.

stare razglednice  (7) stare razglednice  (8)

Razglednice su izabrane iz 22 najjače zbirke starih razglednica Dalmacije s tim da neke među njima nikad nisu nigdje publicirane. Posebno je vrijedan podatak da je čak 250 od 813 koliko ih je tiskano u monografiji unikatan primjerak, odnosno postoji samo taj i nijedan više. Prava je to, reći će autor, a priznat će kolekcionari – poslastica za ljubitelje dalmatinske kulturno – povijesne baštine.

‘Zaboravljena Dalmacija sa starih razglednica’ otkriva vizuru Šibenika u 1896. godini otkada datira i poštanski upotrebljena najstarija razglednica. Tu je i razglednica Rogoznice iz 1907. Godine koja prikazuje ruševine francuske utvrde i Mlinicu Živković na brdu. Tu je i Skradin s prikazom cara Franje Josipa I. na trgu ispred crkve, Primošten i detalji s procesije Gospe od Loreta.

NIJE SVE IŠLO GLATKO

Monografiju koja golica maštu imaju tek rijetki, a i oni su posebni sretnici. I koliko god zvučala privlačno, nije sve išlo glatko. Evo zašto.

-Ova monografija je bibliografsko izdanje. Tiskano ih je 100 komada, odnosno 112, s greškom tiskare par komada više. Sve su numerirane i upravo se izrađuje popis imena svih prvih vlasnika. Prvotno je bila planirana komercijalna edicija od tisuću komada, ali zbog otkaza sponzora osobno sam ih tiskao samo toliko čime je knjiga dobila višestruko na vrijednosti. Prošle godine, za vrijeme kratkotrajne pretprodaje neki su je uspjeli kupiti po cijeni od 525,00 kuna. U međuvremenu, koncept knjige se promijenio i odlučeno je da se radi limitirana edicija čime su kupci u pretprodaji višestruko profitirali – priča nam Goleš. Preostali primjerci monografije, nastavlja, ‘razgrabljeni’ su po novoj cijeni i to u iznosu od čak 300 eura.

-Jednu jedinu ponudio sam na službenu prodaju nakon izlaska iz tiskare i to na eBayju. Trenutačna cijena joj je 2.500,00 kuna.Dakle, izniman libar koji se nema gdje kupiti – kaže nam autor. Koliko vrijede ovakve uspomene, rariteti, teško je reći. No, svi koji će je htjeti prolistati, malo će se namučiti ukoliko nemaju dovoljan iznos da je kupe preko, npr, eBayja.

stare razglednice  (3) stare razglednice  (4)

U Šibensko – kninskoj županiji mogu je potražiti u Narodnoj čitaonici u Murteru.

– Iz Šibensko –kninske županije, značaj knjige prepoznala je samo knjižnica u Murteru koja ima dva primjerka, brojeve 45 i 87. Iako sam slao desetine malova svim knjižnicama i turističkim zajednicama da kupnjom u pretprodaji pomognu projekt. Jedan primjerak je u Rogoznici, broj 43 kod kolekcionara razglednica Bože V. Žige, suautora knjige koji živi u Rogoznici. I to je to. Neki primjerci završili su u Panami, Italiji. Dosta njih je u Beogradu – upućuje nas.

PREFIKS ‘VEOMA RIJETKE’

Unutra je 850 razglednica s prefiksom ‘veoma rijetke’, većinom nepublicirane i iz 25 zbirki. Pisali su u knjizi već spomenuti Žigo, zatim Jakša Fiamengo, profesor Ivo Babić, recenzirali su je Joško Belamarić i Nenad Cambi.

-Nažalost, knjige više nema. Sve su ‘razgrabljene’ bez obzira na cijenu. Kolekcionari su vam ludi kad su takve stvari u pitanju. Dakle, zadnja je na eBayju, a zainteresirani pojedinci u vezi bilo čega kada govorimo o razglednicama poput procjeni zbirki mogu me kontaktirati na broj mobitela 091/933 44 22 ili na E-mail igorgoles@hotmail.com. Naravno, i Sveučilišna knjižnica dobila je devet primjeraka za svoje ispostave širom Hrvatske pa će za koji mjesec knjigu biti moguće pogledati kod njih – završava.

Ako ne možete do Murtera, Rogoznica ili do Zagreba u Sveučilišnu knjižnicu, a želite vidjeti sadržaj monografije, evo male utjehe. Na Facebook stranici Dalmatian old postcards možete zadovoljiti apetit za svim onom što pogled na stare svjedoke davnih vremena donose sa sobom.

stare razglednice  (1) stare razglednice  (2)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.