Festival ‘Okusi Mediteran’ , koji se održava od 28. do 31. svibnja u Šibeniku, i Tvrđava sv. Mihovila večeras su predstavili ekskluzivni kulinarski spektakl pod nazivom ‘Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom’ .Zvjezdani spektakl, koji su vodili Barbara Kolar i Zlatko Gall, ugostio je tri vrhunska kuhara koji su pred prepunom pozornicom pokazali ‘male tajne kulinarskog zanata’. San Degeimbre, vlasnik restorana s dvije Michelinove zvjezdice, Lionel Levy, predvodnik nove mediteranske kuhinje, i Guillaume Sourrieu, koji za sebe kaže da voli kuhati s instinktom. Tri kuhara, četiri Michelinove zvjezdice, budući da ostala dva imaju po jednu, svakako su zaslužili naziv ‘zvjezdani chefovi’.
Voditeljica Barbara Kolar pozdravila je čelne ljude Grada Šibenik, veleposlanicu francuske u RH i Vesnu Cvjetković, glavnu tajnicu ministarstva vanjskih poslova, nakon što je istaknula važnost festivala ‘Okusi mediteran’ koji ima veliku ulogu u očuvanju mediteranske kulinarske baštine.
– Francuska kuhinja večeras ovdje mora biti autentična i zato na pozornici mora biti jedan ‘gall’ – našalio se na početku Zlatko Gall – Svaka čast svim kuhinjama , ali mediteranska je posebno zanimljiva jer se na malom prostoru susreće toliko broj kultura. Mediteranska kuhinja je upisana kao nematerijalna kulturna baština pri UNESCO -u, a Hrvatska se nalazi na tom popisu zajedno s još šest zemalja. Ono što nas povezuje je Venecija, čarobni začini koji su se udomaćili u našim zemljama, a kada tome dodamo i utjecaj Osmanskog imperija, kuhinja stvarno ima svoju posebnost.
Prvi je na pozornicu izašao francuski kuhar koji je pripremio tipično jelo iz Marseillea, ali na moderan način – shake od ribe.
Komentari publike u ulozi degustatora, budući da se po završetku spktakla sve moglo probati, za ovo jelo i nisu bili najbolji. Riba se očito jede na samo jedan način, onaj dalmatinski.
– Čovjek može biti vegetarijanac, ne samo sekundarni vegetarijanac koji jede kravu koja jede travu – komentirao je Gall za vrijeme pripreme posljednjeg jela u izvedbi Sana Degeimbrea, koji je spremao cvijeće.
– Kad se budete spuštali prema gradu, možete potražiti namirnice za ovo jelo po putu – bio je komentar Barbare Kolar.
Priprema zadnjeg jela, koje je bio desert, izazvala je salve smijeha među publikom kojoj su smilje, lavanda ,kamilica, ruža i ostali sastojci očito nepojmljivi u kuhinji.
Smijeh kakav se ne čuje uvijek ni na stand up komedijama, ali Šibenčani su isto brzo pohrlili sa žlicama na degustaciju.
– Od sutra kuham cvijeće i travu s pomoću pincete – bio je komentar jedne posjetiteljice, kojoj se desert ipak svidio.
Komentari su donekle i bili podijeljeni, nekima je ova hrana bila prava rapsodija okusa, dok su drugi ipak komentirali kako će nakon ovoga u – pekaru.
Veliki minus, koliko smo mogli čuti, bila je nemogućnost kupnje osvježavajućeg pića za vrijeme kulinarskog spektakla, situacija koja se zamjerila i na otvaranju koncertne sezone kada je nastupio Perpetuum Jazzile. Kako doznajemo od organizatora, do toga je došlo zbog nekih nesporazuma kada je publika u prvoj pauzi pohrlila na besplatnu degustaciju predvuđenu za sam kraj.
Kako je bilo na ovom ‘zvjezdanom događaju’ , možete pogledati sutra u našoj fotogaleriji.