FOTO:Dnevnički zapisi Zorana Kakše na naslonima školskih ‘drvenjača’ posveta su đačkom dobu

Naslonjači drvenih sjedalica iz školskih klupa oduvijek su bili zabranjeno voće među podlogama za crtanje, šaranje,  ma bilo koji oblik likovnog izražavanja.  Izložba radova zagrebačkog umjetnika Zorana Kakša tu je percepciju o naslonima starih školskih drvenjača promijenila. Zoran Kakša od njih je učinio svojevrsno platno kako bi likovno ili u njegovom slučaju grafički pisao dnevnik svog života.

Iznimno zanimljiva izložba radova spomenutog umjetnika pod nazivom ‘Od zaslona do naslona i obratno’ otvorena je ovog utorka, 31. ožujka, u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku čime je započela još jedna sezona šibenske galerije.

krsevan_izlozba_zoran kaksa (3) krsevan_izlozba_zoran kaksa (5) krsevan_izlozba_zoran kaksa (6)

-Ovdje autor kao da se s nostalgijom prisjeća svog doba jer vidimo da su tu neke scene iz sedamdesetih i osamdesetih godina, ali bilježi i ono što pripada općoj kulturi, nešto što vidimo na našim ekranim svakodnevno pa on sad to prenosi u svoj individualni izraz – objasnio je Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti kojeg će ravnateljica Galerije, Antonija Modrušan istaknuti kao jednog od velikih imena hrvatske kritičke scene.

Četrdeset drvenih naslonjača koje je već odavno nagrizao crv vremena poslužilo je umjetniku da zabilježi crtice iz života starog upravo četrdeset godina koliko je star i sam autor plus rad autorovog sina Gabrijela.

Negdje tijekom razgledavanja izložbe, ako imate sreću da je upravo umjetnik kraj vas, udovoljit će vašoj znatiželji, radoznalosti jeste li dobro shvatili rezultat zbranjanja i oduzimanja svih detalja na radovima – autora ‘krpa’ nostalgija ja minulim vremenima. ‘Krpa’ ga opasno,potvrdit će i nastaviti pričati o automobilu s jednog od naslonjača koji je bio u vlasništvu njegove obitelji i rado bi da ga je mogao sačuvati i ostaviti svom sinu na čuvanje.

krsevan_izlozba_zoran kaksa (8) krsevan_izlozba_zoran kaksa (14) krsevan_izlozba_zoran kaksa (15)

Ciklus grafičkih radova na drvenoj podlozi nastaje 2008. Godine, otada do naovamo brojni radovi pronašli su svoje nove vlasnike i to ne samo u Hrvatskoj.

-Puno njih je otišlo po svijetu jer su ljudi, isto tako, u njima prepoznali neku vrstu svog životopisa – kaže nam autor.

O čemu je točno riječ, zašto izložbu nazivaju posvetom đakom dobu te koliko prikazanih detalja možete povezati sa svojim dnevničkim zapisima iz ranijih godina života provjerite u Galeriji na Gorici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.