GRADONAČELNIK ŽELJKO BURIĆ: MDF-u treba dati novi, moderniji i digitalniji duh!

Današnja sjednica Festivalskog vijeća Međunarodnog dječjeg festivala započela je minutom šutnje na koju je pozvao gradonačelnik Željko Burić za preminulog dugogodišnjeg suradnika MDF-a, lutkara, glumca i redatelja, Zvonka Festinija.
Članovi Festivalskog vijeća osvrnuli su se 55. Međunarodni dječji festival, ali i uputili smjernice za naredne godine, pri čemu je najkonstruktivniji bio gradonačelnik Burić.
Ivana Badžim, voditeljica ureda MDF-a, napomenula je kako je festival sa 173 programa i oko 1.700 sudionika zadovoljio cilj i svrhu. Održane su i 32 multimedijalne radionice, dva znanstvena seminara, okrugli stolovi, a MDF se ove godine vratio i nakladništvu, budući da je izdana monografija Ante Baranića ‘Promatrani promatrač’. Osim toga, tradicionalno su izlazili festivalski Bilten i podlistak Nora.

mdf vijece3
Zoran Mužić, član umjetničkog vijeća, dao je smjernice za lutkarski program: – Festival bi se mogao više uključiti u ulice i trgove, s tim da bi se u tom slučaju trebala riješiti oprema potrebna za pravi kazališni ambijent- Napomenuo je kako je problem naći adekvatne sadržaje za ljetnu pozornicu, pogotovo lutkarske. Problematična je i cijena predstava, s čim se složila većina članova Vijeća.
Davor Šarić, predsjednik kazališnog vijeća HNK-a, dotakao se mogućeg ulaska u manji oblik zajedničkih produkcija što bi oživilo lutkarsku scenu i prije početka narednog MDF-a. – U interesu nam je surađivati s osječkim studentima lutkarstva-
Gradonačelnik Burić potvrdio je da Grad želi jačati međunarodni dio festivalske priče, potvrdivši izjavu činjenicom da je dao intervju kineskoj televiziji. –Intervju je održan na njihovu inicijativu. Kina se želi uključiti u MDF, dogovoren je i sastanak u Kineskom veleposlanstvu u Zagrebu. I Slovačko veleposlanstvo je izrazilo želju za suradnjom kroz MDF, a možda su voljni i doći o svom trošku. Ipak, nemojte očekivati da Grad uvijek bude nosioc stranih aktivnosti. Ne zaboravite i na Obonjan, u okviru kojeg se, uz festivalski dio organizira i filmski, a plan je transfer oko tri tisuće gostiju visoke platežne moći tjedno – rekao je prvi čovjek Šibenika uz napomenu da Željko Koloper, producent HNK, uputi poziv Kineskom veleposlanstvu.

mdf vijece4
Osim toga, gradonačelnik smatra da MDF treba okrenuti novu stranicu u svojoj prepoznatljivosti. – MDF-u treba dati novi, moderniji i digitalniji duh-
Uputio je Vijeće i na projekte koji su trenutno u fazi realizacije, ali bi se svakako trebali razmotriti kao pogodne lokacije za program MDF-a. –Kino Odeon je genijalan projekt, u prvom redu namijenjen kulturi. Ne zaboravite na njega, a ni na tvrđavu Barone s koje se pruža spektakularan pogled na grad. Barone će imati prikaz virtualne stvarnosti Šibenika, odnosno 3D prikaz Šibenika iz vremena Kandijske bitke-
Šibenik se našao u slatkim problemima, rekao je gradonačelnik. –Imamo previše festivala i udruga s programom u ljetnim mjesecima. Nema razloga da gradska jezgra ne iskoristi trgove i ulice cijele godine-
Iako još uvijek ne postoji smjernica za izradu proračuna za narednu godinu, gradonačelnik Burić napomenuo je kako će Grad i dalje ulagati u kulturu, a gradonačelnik će tražiti da se u proračun uvrsti u obnova fasade zgrade kazališta.
Dramaturg Jasen Boko kazao je kako je potrebna višegodišnja strategija sa zemljama partnerima MDF-a koje imaju kazališnu tradiciju te da to treba inicirati Festivalsko vijeće, koje će Grad podržati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.