GRADSKA KNJIŽNICA SUTRA SLAVI 94. ROĐENDAN: Očekuje vas bogat program

U srijedu, 17. veljače 2016. Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, utemeljena toga datuma 1922. godine kao Gradska knjižnica, obilježit će svoj dan.

Tim povodom u 19 sati u multimedijalnoj dvorani bit će predstavljena slikovnica Faust Vrančić, koju je Knjižnica objavila u nizu Lastovanja u prosincu 2015. u povodu četiristo godina od tiskanja Vrančićeve knjige izuma i projekata Machinae novae. Tekst je napisala dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, koja će predstaviti slikovnicu, a ilustracije izradila Dijana Kočica, akademska slikarica i grafičarka.

Prije toga, u 18.30 sati, na prvom katu Knjižnice bit će predstavljeni prigodni poštanski žig i dvije dopisnice izrađeni u povodu 150. obljetnice Narodne slavjanske čitaonice, utemeljene 19. prosinca 1866. Autor dopisnica je Petar Čičin-Šain a poštanskoga žiga dr. sc. Ante Kalogjera. Predstavljanje organiziraju Društvo filatelista i numizmatičara Šibenik i Knjižnica. (Knjižnica će izložiti i Pravila Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku, tiskane u Splitu 1866.)

Osim tih događanja, na rasporedu su još dva.

U 18 sati u prizemlju Knjižnice bit će otvorena, uz nastup dječjeg zbora Cvrčak, izložba likovnih radova djece iz vrtića na temu “I ja sam 950”, kojom se najmlađi pridružuju obilježavanju velike obljetnice Šibenika: 950 godina od prvog spomena grada. Izložbu organiziraju Gradski vrtići Šibenik: vrtići Maslina i Smilje.

U 20 sati u sklopu Filmske večeri bit će prikazan turski igrani film Duga priča (redatelj: Osman Sınav, godina proizvodnje: 2012., trajanje: 125 min, žanr: drama). Projekcija je dio 4. dana turske kulture u Šibeniku (od 9. do 27. veljače 2016.), koje organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.